INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

szívműtét

disznó

operáció

szívátültetés

Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept

Első alkalommal mentettek életet génmódosított disznószívvel

Infostart

A nyolcórás műtétet egy életveszélyes szívbetegségben szenvedő férfin hajtották végre.

A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték - írta a BBC hírportálja. Az 57 éves David Bennett jól érzi magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után - közölték orvosai.

A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni.

"Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem" - mondta Bennett a műtét előtt.

Baltimore, 2022. január 11.
A Marylandi Egyetem Orvosi Kara által közreadott képen a világon először génmódosított sertésszívet ültetnek be egy emberbe Baltimore-ban 2022. január 7-én. A páciens egy halálos szívbeteg amerikai férfi, David Bennett, aki az orvosainak 2022. január 10-i közlése szerint jól érezte magát három nappal a hétórás műtét után. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphatott, mivel egészségi állapota nagyon rossz volt.
MTI/EPA/A Marylandi Egyetem Orvosi Kara
A Marylandi Egyetem Orvosi Kara által közreadott képen a világon először génmódosított sertésszívet ültetnek be egy emberbe Baltimore-ban 2022. január 7-én. MTI/EPA/A Marylandi Egyetem Orvosi Kara

A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna.

A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz.

A transzplantációt végző orvoscsapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.

"Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához"

- idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt.

Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervhiány miatt, a jelentések szerint több mint 100 ezres a várólista.

Állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt.

Októberben New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény.

Baltimore, 2022. január 11.
A Marylandi Egyetem Orvosi Kara által közreadott képen a Bartley P. Griffith sebész és 57 éves páciense, David Bennett, mielőtt az orvos által vezetett sebészcsoport a világon először ültetet be génmódosított sertésszívet egy emberbe, Bennett mellkasába Baltimore-ban 2022. január 7-én. A halálos szívbeteg Bennett az orvosainak 2022. január 10-i közlése szerint jól érezte magát három nappal a hétórás műtét után. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphatott, mivel egészségi állapota nagyon rossz volt.
MTI/EPA/A Marylandi Egyetem Orvosi Kara
A Marylandi Egyetem Orvosi Kara által közreadott képen a Bartley P. Griffith sebész és 57 éves páciense, David Bennett, mielőtt az orvos által vezetett sebészcsoport a világon először ültetet be génmódosított sertésszívet egy emberbe, Bennett mellkasába Baltimore-ban 2022. január 7-én. MTI/EPA/A Marylandi Egyetem Orvosi Kara

Bennett azonban azt reméli, folytathatja az életét.

A műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála. Hétfőn már önállóan lélegzett,

bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll.

Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.

Nyitókép: Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018