INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

paragrafus magazin

mesterséges intelligencia

szabályozás

török bernárt

nemzeti közszolgálati egyetem

digitális

Itt az ideje meghatározni, hogy mi is az a mesterséges intelligencia

Itt az ideje meghatározni, hogy mi is az a mesterséges intelligencia

InfoRádió

A technológiai fejlődésével egyre fontosabbá válik a mesterséges intelligencia szabályozásának kérdése.

Az Európai Unió már kiadott egy mesterséges intelligenciát szabályozó kódexet, amely jogi pontossággal igyekszik meghatározni az MI fogalmát. Ez a rendelettervezet bizonyos technológiákat, elsődlegesen a gépi tanulás technológiáját tekinti kiindulási pontnak – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője.

Török Bernát az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában kifejtette: jó pár évvel korábban, amikor elkezdtek a mesterséges intelligenciával társadalmi és szabályozási szinten foglalkozni, akkor még csak nagyon általános fogalmakat tudtak használni, úgy mint ember módjára viselkedő vagy ember módjára döntéseket hozó technológia. Tehát általánosságok szintjén volt utalás a mesterséges intelligenciára.

Ahogy azonban fejlődik a technológia, és egyre több alkalmazási módja látszik, már konkrétumokról is lehet beszélni. Megjelent az Európa Unió mesterséges intelligenciát szabályozó kódexe, amely már jogi igényességgel, pontossággal igyekszik megfogalmazni az MI fogalmát, amit három elemmel definiál:

  • az MI-nak meghatározott technológiákat kell alkalmaznia
  • ember által kijelölt célokat (önállóan) kell tudni követnie
  • olyan kimeneteket (ajánlás, döntés, predikció) kell tudni produkálni, amelyekkel „befolyásolja” a környezetet.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője hozzátette, bár még csak egy tervezetről van szó, jól mutatja, hogy amikor a jogi alkalmazása felé fognak fordulni, nagyjából a fent ismertetett lesz a mesterséges intelligencia meghatározása.

A szakértő szerint minden eddiginél közelebb került a technológia ahhoz, hogy szükségessé tegye annak tudatosan megfogalmazásáti, hogy mit tekintünk emberi cselekvésnek, magatartásnak, és mi az, ami bár megjelenésében hasonlít, de mégis, éppen a lényegét tekintve soha nem tud emberi magatartás lenni, hanem egyfajta robot vagy gépi cselekvés marad. Mint mondta, miután egyre többet látni a mesterséges intelligencia alkalmazásából, úgy egyre fontosabbnak látszik az is, hogy elhatároljuk egymástól azokat a területeket, ahol ezek az új technológiai lehetőségek kihasználandók, ugyanakkor, hogy azt is meghatározzuk, hogy mi az a kör, ahol mindig is emberi cselekvésre szeretnénk hagyatkozni és fontosnak tartjuk, hogy a humán beavatkozás és felügyelet mindvégig jelen legyen egy folyamatban.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Egyre égetőbb kérdés a mesterséges intelligencia szabályozása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018