eur:
392.95
usd:
365.77
bux:
66585.98
2024. április 26. péntek Ervin
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináinak újabb szállítmánya a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületében Kecskeméten 2021. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

AstraZeneca-ügy: meggondolhatják magukat a németek

Az AstraZeneca koronavírus elleni oltásának adhatóságával kapcsolatos ajánlás értelmében eddig 65 év alattiaknak kínálták a vakcinát, melyből adagok százmilliói hevernek Németországban felhasználatlanul. A Német Immunológiai Társaság elnöke azt kéri, a friss eredmények fényében változtassanak ezen a javallaton.

Angela Merkel élő tévéadásban történő beoltása lenne a legjobb kampány az AstraZeneca vakcinája mellett, vélekedik Carsten Watzl, a Német Immunológiai Társaság vezetője. A szakember szerint országa mindenképpen kénytelen lesz változtatni a vakcinával kapcsolatos eddigi, 65 év alattiakra vonatkozó ajánláson, írja a BBC. A közelmúltban Skóciából olyan adatok érkeztek, amelyek bizonyítják, hogy a vakcina az idősebb korosztály tagjait is megvédi a fertőzésről, így pazarlás azt nem beadni, miközben a harmadik hullám markában tartja Németországot is.

Az uniós gyógyszerengedélyezési hatóság januárban adott vészhelyzeti használatba vételi engedélyt a gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájára, de kezdettől fogva voltak olyan szkeptikus államok, amelyek nem bíztak abban, hogy az oltás az idősebb korosztályban is hatékony. Franciaország és Olaszország Németországhoz hasonlóan aggályának adott hangot, Emmanuel Macron francia elnök akkor egyenesen úgy fogalmazott, az oltás "kvázi hatástalan" az idősebb lakosság számára, amit a britek már ekkor is cáfoltak. Németországban mindenesetre ennek eredményeképp a rendelkezésre álló

1,17 millió adagból csak 300 ezret adtak be eddig.

Nagy-Britanniában minden korcsoport számára ajánlják az oltást, és Watzl szerint hamarosan Németországban is erre fognak változtatni.

"Annak érdekében, hogy elérjük immunizációs céljainkat, használnunk kell ezt az oltást is. Tudjuk, hogy ebben a korosztályban is működik, a skót adatok bizonyítják az immunválaszt, az időseket megvédi a súlyos megbetegedéstől ez a vakcina" - fogalmazott.

Watzl szerint várható, hogy Németország is változtat ennek fényében ajánlásán. Pénteken Thomas Mertens, a németországi vakcinatanács vezetője arról beszélt, hogy a nagyon közeli jövőben újfajta ajánlást tesznek majd közzé az oltásról, ehhez csak további adatokat várnak a skót kutatás készítőitől.

"Sosem kritizáltuk az oltást, amely nagyon jó"

- fogalmazott.

Németországban eddig 2,4 millió ember kapta el az új koronavírust, a halálos áldozatok száma 70 ezer fölött van. A december óta tartó szigorú korlátozások ellenére aggasztóan magas az országban az új fertőzöttek napi száma: a múlt héten 100 ezer emberre ár 59,3 fertőzött jutott, ami emelkedés az előző heti 57-hez képest.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×