eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Lávafolyam hömpölyög az Etnából, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjából a szicíliai Catania város közelében 2020. december 14-én hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Davide Anastasi

Etna-képek: lávaszökőkút, lapilli- és vulkáni hamueső a környéken

Több kilométer magas hamufelhő díszítette fel Szícília egét

Az Etna hetek óta folyamatosan aktív, azaz megállás nélkül zajlik a csúcsán lévő kráterekben a robbanásos kitörés - közölte az Infostarttal a vulkán jelenlegi működésével kapcsolatban Harangi Szabolcs egyetemi tanár, az MTA levelező tagja.

Mint portálunkkal közölte, ezek kisebb lávatűzijáték-kitörések, amelyek nem jelentenek veszélyt.

"Azonban amilyen nehéz egy nyugalomban lévő tűzhányó esetében előre jelezni azt, hogy ki fog törni, olyan nehéz megmondani, hogy ez a békés vulkáni működés mikor vált erőteljesebb kitörésbe, ami már nagyobb területet veszélyeztethet. Az Etna pedig ilyen, képes akár az egyik pillanatról a másikra váltani" - fogalmazott a tudós.

Kedd délután a földrengést regisztráló műszereken egyre nagyobb kilengések mutatták, hogy erősebbé válik a vulkáni működés, egyre nőtt a földremegés-amplitúdó, aztán

5 órakor hirtelen meredeken emelkedni kezdett a földremegés-intenzitás, és 10 perccel később egy gázban gazdag magma robbant ki a délkeleti kráterből.

Több száz méter magasra tornyosuló lávaszökőkút alakult ki, amit néhány kilométer magasba jutó vulkáni hamufelhő kísért. Centiméter nagyságú bazaltsalak lapilli szóródott Nicolosi településre, lapilli és vulkáni hamueső hullt Cataniára.

A heves robbanásos kitörést, amit paroxizmális kitörésnek neveznek a vulkanológusok, lávaöntés kísérte. Izzó kőzetolvadék ereszkedett le a Valle del Bove völgyében. A lávaszökőkút kitörés nem tartott sokáig, bő fél óra után csökkent a robbanásos működés intenzitása, majd ahogy jött, úgy ment el és a vulkáni működés lávaöntéssel folytatódott, amely helyi idő szerint este 8 órakor is tartott - közölte Harangi Szabolcs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×