INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

catania

szicília

etna

harangi szabolcs

Lávafolyam hömpölyög az Etnából, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjából a szicíliai Catania város közelében 2020. december 14-én hajnalban.

Etna-képek: lávaszökőkút, lapilli- és vulkáni hamueső a környéken

Infostart

Több kilométer magas hamufelhő díszítette fel Szícília egét

Az Etna hetek óta folyamatosan aktív, azaz megállás nélkül zajlik a csúcsán lévő kráterekben a robbanásos kitörés - közölte az Infostarttal a vulkán jelenlegi működésével kapcsolatban Harangi Szabolcs egyetemi tanár, az MTA levelező tagja.

Mint portálunkkal közölte, ezek kisebb lávatűzijáték-kitörések, amelyek nem jelentenek veszélyt.

"Azonban amilyen nehéz egy nyugalomban lévő tűzhányó esetében előre jelezni azt, hogy ki fog törni, olyan nehéz megmondani, hogy ez a békés vulkáni működés mikor vált erőteljesebb kitörésbe, ami már nagyobb területet veszélyeztethet. Az Etna pedig ilyen, képes akár az egyik pillanatról a másikra váltani" - fogalmazott a tudós.

Kedd délután a földrengést regisztráló műszereken egyre nagyobb kilengések mutatták, hogy erősebbé válik a vulkáni működés, egyre nőtt a földremegés-amplitúdó, aztán

5 órakor hirtelen meredeken emelkedni kezdett a földremegés-intenzitás, és 10 perccel később egy gázban gazdag magma robbant ki a délkeleti kráterből.

Több száz méter magasra tornyosuló lávaszökőkút alakult ki, amit néhány kilométer magasba jutó vulkáni hamufelhő kísért. Centiméter nagyságú bazaltsalak lapilli szóródott Nicolosi településre, lapilli és vulkáni hamueső hullt Cataniára.

A heves robbanásos kitörést, amit paroxizmális kitörésnek neveznek a vulkanológusok, lávaöntés kísérte. Izzó kőzetolvadék ereszkedett le a Valle del Bove völgyében. A lávaszökőkút kitörés nem tartott sokáig, bő fél óra után csökkent a robbanásos működés intenzitása, majd ahogy jött, úgy ment el és a vulkáni működés lávaöntéssel folytatódott, amely helyi idő szerint este 8 órakor is tartott - közölte Harangi Szabolcs.

Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Davide Anastasi
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018