eur:
394.18
usd:
360.63
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Mijain Lopez Nunez of Cuba takes off his shoes and places them on the mat after winning the wrestling mens Greco-Roman 130-kilogram final at the Paris Olympics on Aug. 6, 2024, at Champ-de-Mars Arena in Paris to become the first athlete to win five consecutive Olympic gold medals in the same individual event. He said he is retiring after the Olympics. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Nyitókép: Kyodo News/Getty Images

Mijaín López levette a cipőjét – világsztárok búcsúja Párizsban

Több világklasszis sportoló is bejelentette, hogy a párizsi olimpiával befejezte sportolói pályafutását. Közülük is az élre kívánkozik a kubai Mijaín López. Magyarok is búcsúztak.

A karibi szigetország 130 kg-os szupersztárja olyan bravúrt ért el, amilyent korábban soha senki az újkori olimpiák 128 éves történetében: ugyanabban az egyéni számban ötödször is megnyerte at olimpiai bajnoki címet. A pályafutása első világbajnoki aranyérmét éppen Budapesten nyerő kötöttfogású birkózó már a 2004-es athéni olimpián is szerepelt, aztán Pekingben, Londonban, Rio de Janeiróban, Tokióban és Párizsban is nyert.

A jövő kedden a 42. születésnapját ünneplő legendás birkózó úgy utazott Párizsba, hogy az előző olimpia óta egyetlen nemzetközi viadalon sem indult, mégis újra elfoglalta a helyét a trónon, utoljára. Győzelme után levette a cipőjét a szőnyeg közepén, jelezve, hogy befejezte a pályafutását.

Ugyanígy tett a Tokióban Lőrincz Viktor előtt aranyérmet nyerő, az ukránok egyetlen olimpiai elsőségét szerző, a francia fővárosban harmadik Zsan Beleniuk is.

Olimpiai aranyéremmel búcsúzott a dél-afrikai Tatjana Smith, aki 27 évesen a 100 méteres mellúszásban elért győzelme mellett 200-on ezüstöt nyert.

A férfi asztaliteniszezőknél a kínai Ma Lung a férfi csapatversenyben győzött, egyéniben és a vegyes párosban nem indult. A hatodik olimpiai bajnoki címét ünnepelhette. Sőt: ő Kína első hastszoros olimpiai bajnoka. A 14-szeres világbajnok a tokiói és a riói játékokon is duplázott, mivel egyéniben és a férfi csapattal is aranyérmes lett, Londonban pedig ugyancsak az utóbbi számban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 35 éves játékos a verseny után megerősítette, hogy a párizsi volt az utolsó állomás a karrierjében, és nagyon boldog, hogy ennyire jól sikerült. Egyesben ezúttal nem indult.

Kellie Harrington történelmet írt azzal, hogy első ír női bokszolóként megvédte tokiói címét a 60 kilogrammos súlycsoportban. A 34 esztendős sportoló a döntő után bajnokként búcsúzott a szorítótól, csakúgy, mint Mikkel Hansen, a dánok egyik legjobb kézilabdázója. A 36 éves balátlövő Rióban aranyérmet ünnepelhetett, most pedig tokiói ezüstjét váltotta aranyra vasárnap a németek elleni 39-26-os sikerrel.

A golfozóknál az új-zélandi Lydia Ko a riói ezüst és a tokiói bronz után Párizsban az aranyat is begyűjtötte olimpiai éremkollekciójába, és bár még csak 27 éves, ez a győzelem az igazi "álombefejezés" volt a számára.

Az ausztrálok legeredményesebb olimpikonja, Emma McKeon minden színű éremből szerzett egyet Párizsban az úszó váltókkal, így összesen hat arannyal, három ezüsttel és öt bronzzal zárta pályafutását a nyári játékokon. „Határozottan hiányozni fog” – mondta McKeon az olimpiai hangulatról, majd hozzátette, hogy valószínűleg az edzésekkel és a versenyekkel is így érez majd, de készen áll élete következő szakaszára.

A jamaicai közönségkedvenc atléta, az extra (extrém?) hajviseleteiről is ismert Shelly-Ann Fraser-Pryce már tavaly ősszel bejelentette, hogy az utolsó olimpiájára készül, és bár a francia fővárosban meggyőző teljesítménnyel jutott a 100 méteres női síkfutás elődöntőjébe, ott végül sérülés miatt nem tudott rajthoz állni. Fraser-Pryce összesen nyolc érmet szerzett a nyári játékokon, ezek közül három arany, valamint tízszeres világbajnok, ötszörös vb-ezüstérmes és egyszeres vb-harmadik. A 37 esztendős sprinter a világbajnoki érmeket tekintve tavaly Budapesten még honfitársát, a sprinterlegenda Usain Boltot is felülmúlta 16. vb-medáljával.

A férfi tornasport utóbbi évtizede egyik kiemelkedő alakjának, a brit Max Whitlocknak is ez volt az utolsó, egyben negyedik olimpiája, bár már a tokiói játékok után is elhatározta, hogy visszavonul. A lólengés kétszeres címvédője a szerenkénti döntőben és a csapattal egyaránt a negyedik helyen zárt Párizsban. A 31 éves brit tornász három arany- és három bronzérmet gyűjtött összesen az ötkarikás játékokon, háromszoros világbajnok és ötszörös vb-ezüstérmes, emellett az Európa-bajnokságokon négy aranyat, három ezüstöt és egy bronzérmet nyert, ezzel ő minden idők legeredményesebb brit tornásza.

Az atlétika történetének egyik legjobb maratoni futója, a korábban kétszeres olimpiai bajnok Eliud Kipchoge is elköszönt az élsporttól. A 39 éves kenyai futó 30 kilométer után feladta a versenyt Párizsban, így érem nélkül zárt ezúttal. Kipchoge húsz évvel ezelőtt, Athénban szerezte első olimpiai érmét, akkor 5000 méteren lett harmadik, majd Pekingben ugyanezen a távon ezüstérmes volt, mielőtt váltott a maratonra.

A brazil női labdarúgás örökös gólkirálya, a 38 éves Marta (Marta Vieira da Silva) az utolsó válogatott mérkőzésén lépett pályára szombaton az Egyesült Államok ellen a Parc des Princes-ben, ahol csapata egygólos vereséget szenvedett, így ezüstéremmel búcsúzott a nemzetközi porondtól. Martát a FIFA 2006 és 2018 között hatszor (!) választotta a világ legjobb női labdarúgójának.

A kétszeres ötkarikás aranyérmes brit teniszező, Andy Murray olimpiai szereplését június közepén jelentette be hazája szövetsége. A 37 éves korábbi világelső Dan Evans oldalán a negyeddöntőig menetelt a férfi párosoknál, ott azonban két szettben alulmaradt az amerikai Taylor Fritz, Tommy Paul duóval szemben. A háromszoros GS-győztes Murray pályafutása során 46 tornát nyert egyesben, s 41 hétig vezette a világranglistát, amelyen 429 hétig jegyezték a legjobb öt között.

Ugyancsak bejelentette a búcsúját a német Angelique Kerber, aki szülése után 2023-ban még visszatért, de most úgy döntött, nem teniszezik tovább a legmagasabb szinten. A korábbi világelső – éppen a párizsi torna kivételével – minden Grand Slam-versenyből nyert egyet pályafutása során.

A magyar sportolók közül a kézilabdázó Mikler Roland már közölte, hogy elbúcsúzik a válogatottól, Lékai Máté és a vízilabdázó Varga Dénes egy-egy „kiskaput” még nyitva hagytak. Az ugyancsak vízilabdázó Vályi Vanda is a búcsúját fontolgatta egyik nyilatkozatában.

Csipes Tamara, a magyar küldöttség egyetlen tagja, aki három éremmel térhetett haza Párizsból, nyilatkozatai alapján inkább hajlik arra, hogy a Los Angeles-i olimpiát már nem veszi célba, noha érzékeltette, ifjabb társnői legalább a négyes hajóra való felkészülést tekintve nagyon győzködik. Az ötödik olimpián szerepelt Póta Georgina is úgy fogalmazott, az utolsó olimpiáján szerepelt.

Címlapról ajánljuk

Faragó Tamás: a magyar vízilabda kreativitásban ennél sokkal többet tud – összegzés

Érem nélkül zárta a magyar vízilabdasport a párizsi olimpiát. A férfiak a negyedik, a nők az ötödik helyen végeztek. Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját kértük összegzésre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Hasít a sztárpapír a magyar tőzsdén

Hasít a sztárpapír a magyar tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítenek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×