eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
A portugál Francisco Conceicao (j) csapattársával, Cristiano Ronaldóval, miután berúgta csapata második, győztes gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Portugália-Csehország mérkőzésen a lipcsei RB Arénában 2024. június 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Senki sem értette, mit keres az Eb-n, de apja fia az új portugál hős

Ennél tökéletesebben nem is lehetne kihasználni a rendelkezésre álló játékidőt: a portugálok fiatal cserejátékosa, Francisco Conceição öt perc alatt, két labdaérintésből egy gólt szerzett. Eldöntötte a lipcsei Portugália–Csehország-mérkőzést.

A 21 éves csatárra először leginkább azért figyelt fel a futballvilág, mert ő Sérgio Conceição, a korábbi híres, Eb-elődöntős portugál csillag fia, aki egyebek mellett a Lazióban, Olaszországban is nagy sikereket ért el. A 2000-es Eb-n mesterhármast szerzett a németek ellen. A család Coimbrába való, Francisco, aki egyébként Sérgio öt fia közül korban a negyedik, maga is ott született.

Ott is kezdett játszani, de nyolcévesen a Belenenses akadémiájára került, majd a Sporting kötelékébe tartozott, aztán 2018-ban – mikor már édesapja volt a klub vezetőedzője – az FC Portóhoz igazolt. 2021 januárjában mutatkozott be az első csapatban, s bár másfél idényt az Ajaxnál is eltöltött, azóta a „Sárkányok” első keretéhez tartozik. A visszatérése, 2023 szeptemberében, heves indulatokat váltott ki, még a város futballrajongó polgármestere, Ruí Moreira is értetlenkedett, miért hozza vissza őt az édesapa.

Ám Francisco aztán meggyőzte a kétkedőket, 27 bajnokin játszott a legutóbbi idényben, öt gólt is szerzett, szélső létére. Némi meglepetést keltett azért, hogy a csatárászok mellett ő is bekerült a 26-os keretbe, 2024-ben lett válogatott, a csehek elleni volt a harmadik meccse. De jókor volt jó helyen, a 92. percben, 111 másodperccel a beállítása után győztes gólt lőtt.

A második olyan játékos lett, aki maga is Eb-gólszerző és az édesapja is az volt, Federico Chiesa mondhatja még ezt el magáról, 2021 óta.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×