eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
FRANKFURT, GERMANY - JUNE 17: Romelu Lukaku of Belgium celebrates rejected 1-1 with Lois Openda of Belgium, Kevin de Bruyne of Belgium, Dodi Lukebakio of Belgium, Youri Tielemans of Belgium  during the  EURO match between Belgium  v Slovakia at the Deutsche Bank Park on June 17, 2024 in Frankfurt Germany (Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)
Nyitókép: Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images

Egy új eszköz okozta a belgák vesztét Frankfurtban

A frankfurti stadion körülbelül 45 ezer nézője biztos volt abban, hogy a mérkőzés 86. percében Romelu Lukaku, a belgák középcsatára kiegyenlítette góljával a szlovákok egygólos előnyét. A sajtótribünön is biztosak voltunk a visszajátszást látva is, hogy Lois Openda „megverte” a bal oldalon védőjét, Denis Vavrót, majd szabályosan centerezett az üresen maradt társnak, aki gond nélkül a kapuba lőtt. Aztán jött a fordulat.

A stadionbemondó sem sejtett semmit, közölte, hogy Belgium gólt szerzett, az állás 1-1. Ám a török játékvezetőnek, Hamit Ulul Melernek rászóltak a fülére, emiatt jelezte, várjanak a középkezdéssel, a VAR-szobában szabálytalanságot észleltek.

Hosszas vizsgálódás után világossá vált, hogy

az új eszköz, a snickométer segítségével észlelték, hogy az RB Leipzig szélsője kézzel ért a labdához.

Higgyük el neki, amit mondott: ő nem is érezte a pillanat hevében, hogy kezezett.

De mi ez az új eszköz, amelyet a futball nagy világversenyei közül most, a 2024-es Európa-bajnokságon használnak először? A korábban a krikettben már használt technológia érzékeli a hangfrekvenciákat, és segít meghatározni, hogy két tárgy, esetünkben a labda és a kar érintkezett-e egymással. A krikettben először az 1990-es években mutatták be, a néző elemezheti a visszajátszás hangját és képét annak megállapítása érdekében, hogy a labda eltalálta-e az ütőt.

A futballvilág eléggé megosztott abban a tekintetben, hogy okkal vette-e el a török játékvezető a gólt. A bizonytalanságban talán benne van az is, hogy a FIFA nem tudja kellőképpen világossá tenni, hogy miért jár kezezés miatt szabadrúgás vagy adott esetben büntető. Openda keze a felvételek szerint érintette a labdát, de a labda inkább súrolta, a játékos nem irányította a labdát, mi több nem szerzett előnyt abból, hogy a kezét „használta”.

A leghatározottabb véleményt Chris Sutton, a BBC elemzője, korábbi angol válogatott játékos fogalmazta meg: „Nevetséges, tényleg az. Openda nem szándékosan ért kézzel a labdába. Ez durva. A Premier League-ben ezt a gólt megadták volna.”

(A nyitóképen: Lukaku és Openda ünnepli a később érvénytelenített gólt.)

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×