eur:
395.3
usd:
362.25
bux:
72058.49
2024. augusztus 9. péntek Emőd

Botrány a Copa Américán: a Liverpool sztárja a lelátón bokszolt, a családját védve

A labdarúgó Európa-bajnoksággal párhuzamosan, végjátékához érkezett az amerikai kontinenstorna, a Copa América is – magyar idő szerint vasárnap hajnalban Uruguay és Kanada játszik a bronzéremért, huszonnégy órával később pedig a világbajnok Argentína Kolumbiával a trófeáért. Lehetne mindez a futball ünnepe az Egyesült Államokban (a „kisdöntőt” Észak-Karolinában, Charlotte-ban, a finálét Floridában, Miamiban játsszák), mégsem az.

A CONMEBOL (a dél-amerikai labdarúgó-szövetség) és a torna helyi szervezőbizottsága is a kritikák özönét kapja a rendezés miatt. Utóbbiakra vonatkoztatva: nem igazán megnyugtató, finoman szólva, nem nagy öröm két évvel a világbajnokság előtt.

Az idei Copa América megrendezésére használt stadionok közül nyolc is világbajnoki színhely lesz 2026-ban. Bár a felújítások még előttünk állnak, sokat mondó, hogy a talán két legtekintélyesebb szövetségi kapitány, az argentin Lionel Scaloni és honfitársa, az uruguayiakat irányító Marcelo Bielsa milyen hevesen bírálta a körülményeket, köztük a pályák állapotát. Bielsa egyenesen odáig ment, hogy hazudozóknak nevezte azokat, akik a stadionok gyepének állapotát jónak minősítették, Scaloni azt mondta, több mint fél éve tudták a rendezők, hogy ott Copa América-meccs lesz, ehhez képest két nappal a kiírt találkozó előtt kezdtek meg bizonyos felújításokat.

De még csak nem is ez jelenti a legnagyobb botrányt! A Kolumbia–Uruguay (1-0) elődöntő után az uruguayi játékosok egy része összeverekedett kolumbiai szurkolókkal. A történetet természetesen mindenki a maga szemszögéből magyarázza. Jellemző vélemény az egyik oldalról Marcelo Bielsáé:

„Az embernek úgy kell beszélnie, hogy azokra a következményekre gondol, amelyekkel akkor kell számolnia, ha megszólal. Tehát az egyetlen dolog, amit elmondhatok, az az, hogy a játékosok úgy reagáltak, mint bárki más tette volna. Ha látják, hogy megtámadják a barátnőjüket, az anyjukat, a kisbabájukat, a feleségüket, az anyjukat, mit kellene tenniük?"

A CONMEBOL igyekszik úgy tenni, mintha mi sem történt volna, a hivatalos beszámolók nem térnek ki arra, amivel tele van a közösségi média vagy éppen az uruguayi sajtó. José María „Josema” Giménez, a Celeste, az uruguayi válogatott hátvédje is erre utalt a mérkőzés utáni gyorsinterjúban, a a CONMEBOL hivatalos médiájának riporteréhez fordulva: „Szeretnék mondani valamit, mert téged arra kényszerítenek, hogy ne kérdezz, nem akarják, hogy beszéljünk erről”. S mondta felháborodott keserveit.

A biztonsági személyzet hiánya miatt kényszerültek beavatkozni a játékosaink” – tette hozzá.

A felvételeken az látszik, hogy Darwin Núñez, a Liverpool csatára felmászott tribünre, ahol ütéseket adott, majd ő is kiosztott néhányat.

Ronald Araujo, a Barcelona védője követte. A Paris Saint-Germain játékosának, Manuel Ugartának az édesanyja elájult. Mina Bonino, a Real Madrid középpályásának, Fede Valverdének a felesége kisfiát a karjában tartva ugrott a pályára, majdnem eltalálta egy messziről dobott üveg. Kevésbé volt szerencsés Santiago Ferro, az uruguayi stáb tagja, erőnléti edző, akit saját játékosa, Rodrigo Bentancur dobott fejbe, amikor védekezni próbált.

Verekedés volt, ez vitathatatlan. Reakció is: José Astigarraga, a CONMEBOL főtitkára is aláírta azt a levelet, amelyet Édgar Monroynak, a Miamiba akkreditált kolumbiai konzulnak címeztek. Ebben az Egyesült Államok hatóságai figyelmeztetik a kolumbiai szurkolókat, hogy hasonló esetben eljárást kezdeményeznek ellenük, felelősségre vonástól tarthatnak.

A CONMEBOL egyelőre nem tiltotta el a verekedésben résztvevő futballistákat, így vélhetően ők is játszhatnak a kanadaiak elleni bronzmérkőzésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 9. 13:58
×
×
×
×