eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Basketball hoop isolated on black background. Professional sport concept
Nyitókép: Augustas Cetkauskas/Getty Images

Menetel az Eb felé a női kosárlabda-válogatott - hatalmas győzelem Izland ellen

A magyar női kosárlabda-válogatott 40 ponttal legyőzte Izlandot csütörtökön Miskolcon az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában.

A nemzeti csapat azzal a céllal lépett pályára a DVTK Arénában, hogy az Eb-részvétel érdekében minél nagyobb különbségű diadalt arasson az északiak felett, akiket 2021 novemberében 115-58-ra megvert idegenben. Az izlandiak - akik eddig egy győzelmet arattak a kvalifikációban - végeznek ugyanis várhatóan a harmadik helyen a C csoportban, a negyedik Románia elleni eredmény pedig kiesik majd a végelszámolásnál.

Székely Norbert szövetségi kapitány együtteséből az alapemberek közül hiányzott izomsérülés miatt a Belgiumban légióskodó Lelik Réka, a tavalyi térdműtéte után még nem hadra fogható Határ Bernadett, s a rendelkezésre álló keretből Studer Ágnes sem százszázalékos állapotban lépett pályára térdproblémái miatt.

A női válogatott történetének első miskolci tétmeccsén a honosított - és Izlandon 27 pontot szóró - Goree Cyesha kezdte meg a pontgyártást, és noha a hazaiak nem brillíroztak, hamarosan tízpontos előnyre tettek szert. A jól triplázó szigetországiak azonban nem adták fel, így 22-16-ról indult a második negyed, ám ekkor ismét egy remek magyar sorozat következett, és 18 pontra nőtt a különbség. A nagyszünetben 49-29 volt az állás, a pécsi Kiss Virág és a győri Dubei Debóra pedig 12-12 pontnál tartott.

Térfélcsere után sok helyzet kimaradt a házigazdáknál, 25 perc alatt 19 triplakísérletből csak 5 hullott a gyűrűbe, és a sikeres büntetők aránya is mindössze 76 százalékos volt. Ennek ellenére 64-33-nál már több mint 30 pont volt a távolság, Horváth Bernadett második hármasával pedig 71-37-ről kezdődött az utolsó játékrész. Ebben a válogatott mindent megtett a minél nagyobb diadal érdekében, s végül 40 ponttal múlta felül Izlandot. A csapat legjobbja Kiss Virág lett 17 ponttal.

A magyarok öt meccs után három győzelemmel és két vereséggel állnak a C csoportban, és legközelebb vasárnap lépnek pályára Románia ellen, ugyancsak Miskolcon. Ha azt a kötelező győzelmet is hozzák, akkor jó eséllyel kijutnak a júniusi Eb-re, amelynek Szlovénia és Izrael ad otthont.

Az idei Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.

Eredmény:

5. forduló, C csoport:

Magyarország-Izland 89-49 (22-16, 27-13, 22-8, 18-12)

A magyar pontszerzők: Kiss V. 17 pont, Goree 16, Dubei 12, Dombai 9, Horváth 9, Kiss A. 7, Kányási 6, Studer 4, Varga 4, Wentzel 3, Török 2

A csoport másik meccsén:

Románia-Spanyolország 32-75

A C csoport állása:

1. Spanyolország (már Eb-résztvevő) 10 pont, 2. MAGYARORSZÁG 8, 3. Izland 6 (288-447), 4. Románia 6 (247-408)

Az Eb-selejtező hátralévő magyar mérkőzése:

vasárnap, Miskolc: Magyarország-Románia 17.45

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×