eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 07: Kareem Abdul-Jabbar ceremoniously hands LeBron James #6 of the Los Angeles Lakers the ball after James passed Abdul-Jabbar to become the NBAs all-time leading scorer, surpassing Abdul-Jabbars career total of 38,387 points against the Oklahoma City Thunder at Crypto.com Arena on February 07, 2023 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
Nyitókép: Ronald Martinez/Getty Images

Megtörtént: LeBron James elvette a nagy rekordot – videók

A Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar csúcsát, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) történetének legeredményesebb játékosa.

A 38 éves szupersztár 36 ponttal volt elmaradva az örökranglistát 38 387 ponttal vezető Abdul-Jabbartól, az Oklahoma City Thunder elleni hazai mérkőzésen végül 38-cal zárt, a rekordot jelentő dobást 10.9 másodperccel a harmadik negyed vége előtt engedte el.

A korábban már nyilvánosságra hozott forgatókönyv szerint a játék ekkor megállt, és köszöntötték Jamest, a köszöntők között volt az eddigi csúcstartó, az 1989 áprilisában visszavonult Abdul-Jabbar és Adam Silver, az NBA főigazgatója is.

A palánk alóli szögből a történelmi kosár:

James köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt pályafutása elmúlt több mint 20 évében, valamint úgy fogalmazott: "köszönöm Adam Silvernek és a néhai David Sternnek, hogy lehetővé tették azt, hogy részem legyen abban, amiről mindig is álmodtam."

Adam Silver közleményben méltatta a négyszeres bajnok kosarast, hangsúlyozva, hogy James 20 éven keresztül kiváló teljesítményt nyújtott, ennek is köszönhetően érte most el ezt a csúcsot.

"És ami igazán csodálatos, hogy LeBron még folytatja a játékot a legmagasabb szinten, saját története pedig így tovább íródik" – írta Silver.

James a mérkőzés után kiemelte, hogy felejthetetlen pillanat volt, amikor a családtagjai a pályán köszöntötték, s közben a lelátón a barátai is jelen voltak, ugyanakkor még nem tudja igazán elhinni, hogy megdöntötte Abdul-Jabbar rekordját.

"Szürreális érzés, hogy 20 év után, ezen a szinten, ebben a ligában, ennyi mérkőzéssel és játékperccel a hátam mögött még mindig azt tudom mondani, hogy a csúcson vagyok. Remélem, még tudom folytatni" – jelentette ki a szupersztár, aki saját magát az NBA valaha volt legjobbjának tartja.

"Meghagyom másoknak, hogy eldöntsék, ki minden idők legjobbja, de ha engem kérdeznek, akkor magamat választom.

Mindenkinek megvan a saját kedvence, mindenki eldöntheti, hogy ki az. Tisztában vagyok azzal, hogy mit teszek le az asztalra minden egyes este, és mire vagyok képes a pályán, ezért mindig is úgy gondoltam, hogy én vagyok minden idők legjobbja. De annyi kiváló kosaras van még, boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a társaságnak" – nyilatkozta James.

A 38 esztendős játékos pályafutása során

  • 27,2 pontos átlagot produkált,
  • a rájátszásban dobott pontok számát tekintve 7631-gyel szintén rekorder. Karrierje során
  • 266 playoff-meccset játszott, és
  • immár 1140 mérkőzésen ért el két számjegyű pontot.

A mérkőzést végül az Oklahoma nyerte 133–130-ra. Darvin Ham, a Lakers edzője úgy vélte, játékosai elsősorban arra koncentráltak, hogy hozzásegítsék Jamest a csúcsdöntéshez.

Arról beszél a pályán adott interjújában, hogy a teste mindenképpen képessé teszi, hogy még éveket a pályán töltsön, de tudja, hogy ez igazából a mentális erőn, a motiváltságon múlik. Ő pedig még bajnoki címeket akar nyerni.

(Nyitóképünkön az eddigi rekorder Kareem Abdul-Jabbar köszönti utódját, LeBron Jamest.)

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×