eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Fáraók, Szelídíthetetlen Oroszlánok, Szuper Sasok – az Afrika-kupák legjobb történetei

Vasárnap kezdődik Kamerunban a 33. Afrikai Nemzetek Kupája, amelyről talán kevesen gondolnák, hogy első kiírását hamarabb megrendezték, mint az Európa-bajnokságét. Az elmúlt hatvanöt év számos hihetetlen, emelkedett, vagy éppen tragikus pillanatot hozott.

1957. február 8-án Kartúmban alapította meg Egyiptom, Etiópia, Dél-Afrika és a rendező Szudán képviselője a kontinens labdarúgó-szövetségét. Ezzel egy bő féléves tárgyalássorozat végére került pont: az előző évi, június 7-i lisszaboni FIFA-kongresszuson, az egyiptomiak, a dél-afrikaiak, a szudániak és a szomáliaiak már tervbe vették egy, az UEFA-éhoz hasonló szervezet létrehozását. Két nappal később az alapítók háromnegyede számára kiírták az első Afrikai Nemzetek Kupáját. Egyiptom, Szudán és Etiópia mellett szívesen részt vett volna a tornán Dél-Afrika is, de a többiek kizárták, mivel a válogatott kizárólag fehér játékosokat kívánt pályára küldeni, kizárva a feketéket. Így aztán az első afrikai kontinensbajnokság mindössze két mérkőzésből állt.

Az első elődöntőből az ellenfél nélkül maradt etiópok, a másodikból a világbajnoki ezüstérmes magyar kapus, Háda József által irányított szudániakat 2:1-re legyőző egyiptomiak jutottak a fináléba. (Miután az etiópok nem voltak hajlandóak körmérkőzést játszani a tornán, ragaszkodtak ahhoz, hogy egyenesen a döntőbe kerüljenek.) A végjátékban nem volt egy súlycsoportban a két tizenegy: Egyiptom együttese 4:0-ra verte Etiópiát. A torna végén az egyiptomiak játszottak még egy barátságos meccset is a szudániakkal, hogy a rendezők pótolni tudják a dél-afrikaiak kizárása miatt elmaradt mérkőzés okozta bevételkiesésüket.

Azt is megnyerték, mégpedig 4:3-ra. Pedig a szudániak nagyon erősek voltak akkoriban. Nem túlzás: ma már aligha gondolnák, milyen erősek. Legjobb játékosaik Szaúd-Arábiába költöztek, ahol a futballt felvirágoztatni szándékozó gazdag klubtulajdonosok jól fizető állásokkal várták őket. Az 1956-os szezon végén hazatértek, játszottak a Murada nevű klubban, s részt vettek az első Afrikai Nemzetek Kupáján. Aztán, amikor az véget ért, visszamentek Szaúd-Arábiába. Pénzt keresni – meg játszani a válogatottban. Nem tévedés: a szaúdiban. Az 1957. őszi, bejrúti Arab Kupán szereplő csapatban mindössze két szaúdi kapott helyet a vendégjátékosok mellett.

Az 1959-es, második kiírás is különleges volt: három, közép-európai szövetségi kapitány vezette válogatott vett részt rajta Kairóban. Az Egyiptom és Szíria egyesüléséből létrejött, házigazda Egyesült Arab Köztársaság együttesét Titkos Pál, Szudánét Háda József, míg Etiópiáét a cseh Jiří Starosta dirigálta. A torna legjobb játékosa és egyben gólkirálya Mahmud El-Gohary lett, aki aztán edzőként is megnyerte az egyiptomiakkal a kontinensbajnokságot. (Rajta kívül csupán a nigériai Stephan Keshi diadalmaskodott az Afrikai Nemzetek Kupáján játékosként és szövetségi kapitányként is.)

Az Afrikai Nemzetek Kupájának harmadik kiírását Etiópiában, Hailé Szelasszié császár országában rendezték 1962-ben, az eritreai konfliktus miatt meglehetősen zavaros belpolitikával terhelt időben. Etiópia rendezőként megnyerte a négycsapatos tornát, valójában a legcsekélyebb mértékben sem etióp sztárokkal… A döntő gólt is szerző Italo Vassalo, valamint bátyja, a csapatkapitány Luciano az akkori olasz gyarmaton, Olasz-Eritreában született, egy olasz katona és egy eritreai hölgy kapcsolatából. Miután Eritrea Etiópia része lett 1952-ben, ők is etióp állampolgárok lettek, így kerültek be aztán a válogatottba.

1963-ban Ghána megnyerte első Afrika-bajnoki címét. Szövetségi kapitánya Fekete-Afrika első híres edzője, az akkor néhány nap híján mindössze 34 éves Charles Kumi Gyamfi volt, aki később, 1965-ben és 1982-ben is megnyerte a tornát a ghánaiakkal. Három elsőségével mindmáig társrekorder az egyiptomi Hasszan Sehatával. Gyamfi volt az első afrikai játékos, aki az NSZK-ba szerződött, 1960–1961-ben a Fortuna Düsseldorf csatára volt.

1968-ban Kongó-Kinshasa (mai nevén Kongó DK) válogatottja legyőzte a döntőben a ghánaiakat. A szövetségi kapitányok alapján: Csanádi Ferenc legyőzte a későbbi világbajnokot, Carlos Alberto Parreirát. Egyébként magyar edző, Szűcs Ferenc vezette a negyedik helyezett etióp válogatottat. Maradva a szövetségi kapitányoknál: a szenegáliakat Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség későbbi elnöke dirigálta.

1970-ben Szudánban – Szudán nyerte a Ghána elleni döntőt. A „fekete csillagok” nem vettek részt a díjkiosztó ünnepségen. Az első változat az volt, hogy elégedetlenek voltak a bírói működéssel, aztán azt mondták, nehezményezték, hogy a forgatókönyv szerint először a győztesek kapták meg az érmeiket, s csak utána jöttek volna a ghánaiak. A szudáni államelnök, Dzsafar Muhammed Nimejri azonnal kiutasította a ghánai küldöttséget az országból. A szudáni válogatott egyik legjobb játékosa, Ali Gagarin néven játszott – eredeti neve ugyan Hajdar Hasszán Hadzs el-Szidik volt, de gyors, üstökösszerű feltűnése után a világ első űrhajósáról kapott becenevet, amelyet aztán sportnévként fel is vett. Pályafutása után a külügyminisztériumba került, nagykövet lett, már ismét az eredeti nevén.

1972-ben rendezett először Kamerun, s nyert először Kongó. 1974-ben ellenben Zaire, a korábbi Kongó-Kinshasa igazolta: nem csak a vb-re kijutás a jele annak, hogy övé Afrika legerősebb válogatottja. 1976-ban Marokkó győzött. 1978-ban Ghána otthon visszaült a trónra. Két évvel később Nigéria rendezte és Nigéria nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját. A Szuper Sasok először szerezték meg a kontinensbajnoki címet, a nyolcvanas években kezdődött korosztályos sikerek, illetve az aranygenerációjuk kilencvenes évekbeli diadalai előtt ez volt az ország futballjának első nagy eredménye. Szövetségi kapitányuk, a brazil Otto Gloria 1966-ban vb-bronzérmes lett a portugálokkal.

1982-ben dőlt el először a trófea sorsa tizenegyespárbajban. A házigazda líbiai válogatott Göltl Béla irányításával döntőbe jutott, de ott „szétlövésben” kikapott a ghánaiaktól. Abban az évben keltett nagy szenzációt a spanyolországi világbajnokságon a kameruni válogatott, amely aztán 1984-ben Afrika bajnoka lett. A győztes oldalon olyan, világhírre emelkedett futballisták játszottak, mint Joseph-Antoine Bell, Emmanuel Kunde, Theophile Abega és Roger Milla. A „szelídíthetetlen oroszlánok” 1986-ban kikaptak az egyiptomiaktól a döntőben, de 1988-ban megint nyertek, az volt az aranygenerációjuk, amelyik aztán az 1990-es vb-in is tündökölt. A marokkói fináléban a nyolcvanas évek szinte „örök másodikját”, a háromszor is ezüstérmes nigériai csapatot verték meg.

A Mondiale évében nem nyertek, nem vették komolyan az algériai Afrikai Nemzetek Kupáját. Algirban 114 000 (!) néző látta, ahogy a döntőben a házigazdák 1-0-ra megverik a nigériai „Szuper Sasokat”. A győztes algériai válogatott keretében négy európai légiós szerepelt, Djamel Amni az RFC Antwerpből, Rabah Madjer a Portóból, Chérif Oudjani a Sochaux-ból és Djamel Menad a Nîmes-ből. A JS Kabylie soraiból kapott meghívót Naçer Bouiche, aki néhány hónappal később a Ferencváros csatára lett.

Harminc éve szenzációs döntőt vívott Elefántcsontpart Ghanával. A dakari döntőben – amelyből eltiltása miatt hiányzott a ghánaiak és a torna legjobb mezőnyjátékosa, Abedi Pelé – 120 percen keresztül nem esett gól, megint csak tizenegyesek következtek. A futballtörténelemben példátlan módon minden játékosnak lőnie kellett, olyan sokáig nem dőlt el a csata. Huszonkét rúgóból, a kapusokat is beleértve, csupán hárman hibáztak, az alapsorozatban az elefántcsontparti Tiéhi és a ghánai Asara, majd a második körben, 23. és 24. végrehajtóként a „szétlövés” első két rúgását értékesítő Aka és Baffoe következett, újra. Az elefántcsontparti a kapuba talált, Anthony Baffoe, a diplomatagyerekként az NSZK-ban felnőtt hátvéd hibázott, s ezzel eldőlt az 1992-es Afrikai Nemzetek Kupája döntője.

Az 1994-ben az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság történéseinek ismeretében, az ott a „Szuper Sasoktól” látott parádés teljesítmény felidézésével aligha kell csodálkozni azon, hogy a holland Clemence Westerhof legénysége megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupája kiírását az előző tavasszal. A kontinensbajnokság meglepetése a zambiaiak csodálatos menetelése volt. Alig egy évvel a torna előtt lezuhant a válogatott Gabonba tartó gépe, a küldöttség minden tagja szörnyethalt. A legnagyobb sztár, Kalusha Bwalya, óriási szerencséjére nem otthonról, hanem a PSV játékosaként Hollandiából indult a világbajnoki selejtezőre. Így maradt életben. A tragédia után teljesen újjá kellett szervezni a válogatottat. Zambia Erejének nevezték el az ország szurkolói az új csapatot, amelyet Tunéziában csak a nigériaiak tudtak legyőzni.

Politikai értelemben rendkívül fontos és különleges volt a torna, amelyet Dél-Afrika rendezett. Az apartheid politikája miatt sokáig hiányzó válogatott ekkor tért vissza a mezőnybe. Meg is nyerte. A játék színvonala, főleg a nigériaiak hiányzása miatt, nem érte el az előző tornákét.

1998-ban Burkina Fasóban találkoztak Afrika legjobb válogatottjai. A kor legerősebb válogatottja, az olimpiai bajnok Nigériai büntetésből nem indulhatott. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség így szankcionálta a Szuper Sasok 1996-os visszalépését a Nemzetek Kupájától. Az egyiptomiak nyertek.

2000-ben rendezett először két ország együtt, Nigéria és Ghána. A lagosi döntőben, hatvanezer néző előtt, ismét tizenegyespárbaj döntött, ebben a kameruniak legyűrték a nigériaiakat. Mint ahogyan aztán fél évvel később az olimpiai döntőt is megnyerték a spanyolok ellen, tizenegyesekkel. Az Alioum Boukar – Womé – Song, Kalla (Mettomo), Njanka – Njitap, Foé, Olembé, Lauren – Eto’o (Job), Mboma összeállítású csapat szinte minden tagja karriert csinált Európában, a legnagyobbat Samuel Eto’o. Mi több, aztán a 2002-es Afrikai Nemzetek Kupáját is megnyerték, megint csak tizenegyesekkel.

2004-ben Tunéziában, csodálatos hangulatú döntőben, a házigazda válogatott nyert. Az ország és annak futballszövetsége mindent megtett azért, hogy a kétezres évek közepére újból Afrika legjobbjai közé emelkedjen a válogatott. Nyilván nem került kevésbé a franciákkal Európa-bajnoki címet nyerő szövetségi kapitány, Roger Lemerre leszerződtetése sem, mint ahogy a kontinensbajnokság megrendezése sem. Mindkettő kitűnő ötletnek bizonyult. Roger Lemerre mindmáig az egyetlen Európa-bajnok edző, aki Afrika bajnoka is lett. Csapatában két brazíliai születésű, honosított futballista is játszott: José Clayton és Francileudo Santos.

2006-ban Egyiptom fogadta a kontinens legerősebb válogatottjait a 25. Afrikai Nemzetek Kupáján. Még egy szempontból jubileumi volt a torna: egyben az Afrikai Labdarúgó-szövetség a megalapításának 50. évfordulóját ünnepelte 2006-ban. A tornán egyedül a házigazda „Fáraók” tudták felvenni a versenyt a legerősebb fekete-afrikai csapatokkal, az elefántcsontpartival, a nigériaival és a szenegálival. Mi több, megnyerték a tornát, az Afrikai Nemzetek Kupáján nem ritka tizenegyespárbajban. Ebben az elefántcsontpartiak legnagyobb csillaga, Drogba, valamint Bakary Koné is hibázott. Két évvel később, Ghanában az egy gólt hozó döntőben a Fáraók megvédték elsőségüket a kameruniakat legyőzve. Mindössze negyedszer fordult elő az afrikai bajnokság 1957 óta íródó történetében, hogy a címvédő győzzön a tornán.

2010-ben Terrortámadás miatt lépett vissza Togo. Január 8-án, két nappal a 27. Afrikai Nemzetek Kupája rajtja előtt fegyveres támadás érte a tornára utazó togói válogatott buszát az Angolához tartozó exklávéban, Cabindában. Az akcióban – amelyet a FLEC-PM, egy, a terület függetlenségéért harcoló félkatonai szervezet hajtott végre – elhunyt Améleté Abaloand edző, Stanislaud Ocloo gyúró és az autóbusz sofőrje. Több futballista súlyos sérüléseket szenvedett. Bár a játékosok többsége, az áldozatok emléke előtt tisztelegve, hajlandó lett volna pályára lépni a tornán, országuk kormánya hazarendelte a válogatottat. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) később a kormányzati befolyásolás miatt eltiltotta a következő két kontinensbajnokságtól a togói csapatot, s mellékbüntetésként 50 000 dolláros bírsággal is sújtotta. A togóiak végül a svájci Sportdöntőbíróságra vitték az ügyet, ahol nyertek. A tornát a sorozatban harmadszor bajnok egyiptomiak nyerték, a döntőben Ghanát legyőzve.

A 2012-ben Gabonban és Egyenlítői Guineában rendezett tízenhatos döntőben meglepetés született: Zambia diadalmaskodott. Az előző három kiírást kivétel nélkül megnyerő Egyiptom belpolitikai válsága miatt hiányzott, míg az afrikai futball további hatalmasságai közül Kamerun, Algéria, Nigéria és Dél-Afrika nem tudta kiharcolni a részvételt. Líbia és Tunézia igen, s még az „arab tavasz” viharos eseményei sem tudták meghiúsítani e két válogatott részvételét.

2013-ban, Dél-Afrikában a tizenkilenc év után ismét bajnok nigériaiak 1-0-ra verték a döntőben az addigi szereplésével óriási meglepetést keltő Burkina Fasót. Stephen Keshi játékosként szerzett sikere után szövetségi kapitányként is Afrika bajnoka lett.

2015-ben megtört a jég: Elefántcsontpart nagy generációja végre a kontinens bajnoka lett. A döntő szétlövésében a két kapus is sorra került. A ghánai Brimah Razak hibázott, kollégája, Boubacar Barry – aki 35 évesen az első számú kapus, Sylvain Gbohouo sérülése miatt kapott szerepet – kivédte a lövést, aztán összeesett. Görcsöt mímelt, ápolást kért, talán csak egy kis időt akart nyerni, hogy fújjon egyet, hogy összpontosíthasson. Aztán odaállt a mészpontra letett labda mögé és tizenegyesével megnyerte a trófeát az elefántcsontpartiaknak. Az „elefántok” történetük során másodszor hódították el az Afrikai Nemzetek Kupáját. Amikor 1992-ben először diadalmaskodtak, akkor is a ghánaiakat verték, ugyancsak 0-0 után 11-10-re megnyerve az idegölő párbajt. Ehhez képest 2015-ben simán nyertek. Már a kilencedik sikeres tizenegyes győzelmet hozott.

2017-ben Gabonban rendezték az Afrikai Nemzetek Kupája 31. kiírásának döntőjét. A kontinens labdarúgó-szövetsége eredetileg Libiának ítélte a rendezési jogot, majd az országot sújtó polgárháború miatt „áthelyezte” a tornát Gabonba. Két, az Afrikai Nemzetek Kupája örökranglistáján előkelő helyen álló válogatott vívta a döntőt, az ötödik elsőségét szerző kameruniak 2-1-re verték a korábbi hétszeres győztes egyiptomi válogatottat. A belga Hugo Broos által irányított kameruni legénység sikere meglepetést keltett, mivel a torna előtti harminc napban nyolc játékos mondta le a részvételt, köztük André Onana, az Ajax kapusa, Joël Matip, a Liverpool védője és Éric Choupo-Moting, a Schalke 04 csatára.

A legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupáját Egyiptomban Algéria nyerte meg, mégpedig Szenegál ellen. Már a válogatott menetelése is óriási örömöt váltott ki Algériában, sőt Franciaországban is, ahol az ottani nemzeti ünnephez kapcsolódva randalíroztak algériai szurkolók. Párizsban, Marseille-ben és Lyonban összesen több mint kétszázötven futballhuligánt tartóztattak le. A zavargások aztán folytatódtak a finálé után is, miután a huszonkét légióst benevező algériai csapat Bunedzsah szerencsés góljával 1-0-ra legyőzte az esélyesebb szenegáliakat.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×