eur:
394.93
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
MONZA, ITALY - MAY 06:  A detail of Eliud Kipchoge shoes during the Nike Breaking2: Sub-Two Marathon Attempt at Autodromo di Monza on May 6, 2017 in Monza, Italy.  (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)
Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

Betiltott szupercipők: csoda vagy csalás?

Megosztja a sportvilágot az új, karbontalpas futócipő, amely szinte mindenkinek segít a jobb eredmény elérésében.

Erős kijelentéssel rukkolt elő a közelmúltban Tegla Loroupe, a kenyaiak kétszeres világbajnoki bronzérmes, korábbi világcsúcstartó maratonfutónője, aki szerint azok, akik csúcstechnológiájú cipőt használnak, olyanok, mintha csalnának. 2020-ban a nemzetközi atlétikai szövetség be is tiltotta azt a típusú karbonbetétes cipőt, amelyben a kenyai Eliud Kipchoge 2019 októberében a világon elsőként két órán belül futott maratont.

"Az úgynevezett szupercipő nem mindenkinek illik a futóstílusához, és a profiknak fejlesztették ki" – mondta az InfoRádiónak Szűcs Csaba, a maratonfutás magyar rekordere, aki 1993 óta őrzi a csúcsot. Mint elárulta, a karbonbetétes szupercipők az a lényege, hogy jobban visszaadják az energiát, vagyis

szinte visszapattintják az embert a földtől.

Eddig a versenycipőnél az volt a legfontosabb, hogy nagyon könnyű legyen, ezt úgy tudták elérni a gyártók, hogy nagyon vékony volt a talpa, így viszont nem volt tompítása a cipőnek.

"Ezzel az újonnan kikísérletezett anyaggal viszont el tudták érni, hogy hiába vastag a talp, nagyon könnyű, és a karbonlap rettentő dinamikussá teszi.

Ahogy meghajlítja a futó a súlyával a karbont, az visszarúg, egyből megadja a következő lépésnek a dinamikáját"

– magyarázta a működési mechanizmust a magyar csúcstartó.

A szupercipők egyre népszerűbbek, de még a hagyományos futócipőből több fogy – mondta Horváth Norbert, a Maratonman Depo üzletvezetője, kíváncsiak rá az emberek, de a kereslet még nem akkora, mint az átlag futócipők iránt, továbbra is a "kilométergyűjtő" cipők uralják a piacot.

"A karboncipőket második cipőnek szoktuk mi is ajánlani, ez arra jó, hogy résztávos edzéseket, gyors versenyeket, 10 kilométeres vagy félmaratoni csúcsdöntéseket meg lehet benne csinálni" – mondta.

Van olyan amatőr sportoló, aki elmondása szerint kilométerenként 20-30 másodpercet is javul

ebben futva. Szűcs Csaba szerint azok lehetnek gyorsabbak a szupercipőben, akik legalább 4 perces kilométereket tudnak, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a futóstílustól is függ, hogy előnyt jelent-e valakinek a viselése, ráadásul még még Eliud Kipchoge mozgását is megváltoztatta az új cipő.

"Azt nem mondanám, hogy ez mindenkinek annyira jó, de szinte mindenkinek segít" – jelentette ki Szűcs Csaba.

A szupercipők nagyjából 50-100 ezer forintba kerülnek, és 300-400 kilométert bírnak, szemben az olcsóbb, hagyományos futócipőkkel, melyekben 1000 kilométert vagy még annál is többet is lehet futni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×