INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

polgár judit

sakk

garri kaszparov

fesztivál

koronavírus

Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a rendezvény ötletgazdája az október 12-i Világsakkfesztiválról tartott sajtótájékoztató előtt a Morgan Stanley IX. kerületi irodájában 2019. október 2-án. Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amelynek a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont és várhatóan 30 országból csatlakoznak hozzá profi és amatőr játékosok, világhírű sakkozók.

Világsakkfesztivál: Polgár Judit megizzasztja Kaszparovot?

Október 10-én már hatodik alkalommal rendezik meg a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világsakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Minden idők legjobb női sakkozójának vendége lesz többek között Garri Kaszparov legendás orosz sakkvilágbajnok.

A Világsakkfesztivál ugyan még csak ötéves múlttal rendelkezik, az azt megelőző Sakknapok viszont már 13 esztendeje indultak.

Polgár Judit az InfoRádiónak elárulta, márciusban még nem sejtette, hogy az októberi eseményt ennyire drasztikusan befolyásolhatja a járvány. Azonban, ahogyan teltek-múltak a hónapok, egyre egyértelműbbé vált számára, hogy nemhogy kisebb fesztiválra lesz lehetőségük a Nemzeti Galériában, hanem semmilyenre. Éppen ezért az idei évben

száz százalékosan a virtuális térbe költözik a Világsakkfesztivál.

Mindez azt jelentette, hogy újra kellett gondolniuk a teljes programot, márpedig úgy, hogy megvalósuljon a korábbi évek színessége is – magyarázta. Ennek eredményeként állt össze egy 40+ program, amely keretében olyan sakklegendák is csatlakoznak egy-egy beszélgetés alkalmával, mint Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik Polgár Judithoz. Emellett olyan témák is terítékre kerülnek, mint a sakk jótékony, terápiás hatása a problémás gyermekekre, hogy miként változtatja meg az életüket a sport.

Vagyis, mint fogalmazott,

próbálják átadni, hogy a sakk milyen sokféleképp tudja színesíteni a világot,

hogy milyen sok módon kapcsolódik a fiatalokhoz, az oktatáshoz és a tudományhoz, valamint a művészethez. Mindemellett a sport része is nagyon aktívan megjelentik a fesztivál keretében a különböző gyermek- és amatőr versenyekkel, illetve a sakkszimultánokkal a virtuális térben, sok élő játékkal egybekötve. De filmvetítésekre is sor kerül, ami a laikusoknak is betekintéssel szolgálhat a sakk világába.

Polgár Judit egyetértett, a sakk-közösség számára minden bizonnyal a legnagyobb attrakció a Garri Kaszparovval folytatott beszélgetése lesz, de miután nem „sakklépésekről” lesz szó, mindenki számára érdekes lehet ez a baráti hangulatú, nagyjából háromnegyed órás diszkurzus, amely során „kényes kérdések” is előkerülnek, vagy épp az, hogy miért is döntött a visszavonulás mellett az orosz sakkvilágbajnok.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Világsakkfesztivál – Polgár Judit
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018