eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
2019. november 30-án Bukarestben készített kép Ronald Koemanról, a holland válogatott szövetségi kapitányáról. A Barcelona labdarúgócsapata 2020. augusztus 19-én bejelentette, hogy az 57 éves Koeman lett a katalán csapat új edzője, szerződése két évre szól.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Látványos rajtot vett Koeman Barcelonája

A Barcelona 44 nappal a Bayern München elleni, lisszaboni 2-8 után játszott ismét tétmérkőzést. Másképpen: az első tétmeccsét játszotta az új edző, Ronald Koeman irányításával. Az eredmény kitűnő: a katalánok egyetlen félidő alatt négy gólig jutva intézték el az Unai Emery által dirigált Villarrealt.

A 4-0-s siker után a sajtó elsősorban a két gólt szerző, s egy büntetőt kiharcoló Ansu Fatit ünnepli, a Marca is megjegyzi, utalva a Quique Setién-korszakra: ez egy másik Barça. A barcelonai Sport nagyon optimista a csapat jövőjét illetően, úgy véli, legalább öt biztató faktor is felfedezhető volt a 4-0 kapcsán.

Kiemeli: Ansu Fati megállíthatatlan. „Fiatalsága, frissessége és hihetetlen gólérzékenysége miatt nem nehéz megjósolni, hogy a jövő Barçájának kulcsembere lesz. Néhány nappal a 18. életéve betöltése előtt (hivatalosan október 31-én lesz nagykorú), Messi mellett a legszilárdabb érv a csapat sikereivel kapcsolatban.”

Ugyanaz a négy védő (Sergi Roberto, Piqué, Lenglet és Jordi Alba) játszott, mint a Bayern ellen, ám ezúttal mindannyian jó színvonalon teljesítettek. A belső védőknek nem volt túl sok problémájuk. Ezúttal a szélső védők is jól működtek, főleg Jordi Alba a bal oldalon.

A Sport kiemelte, hogy két irányítóval (el doble pivote) állította ki Koeman a csapatot, De Jong és Busquets is kezdőként szerepelt, utóbbi helyére a második félidőben Pjanić állt. A rendszer bevált, noha a holland edző a korábbi nyilatkozataiban nem ezt a felállítást tervezte.

Ezúttal nem tűnt annyira „Messifüggőnek” a Barcelona. Ronald Koeman egyik nagy feladata lesz az idényben, hogy – miközben Lionel Messi nyilván játszani fog, amikor csak tud – felkészítse a csapatát arra az időre, amikor már az argentin szupersztár nem a klub mezét viseli. Ahogyan a Sport írta: „A Barçánál az elmúlt években szokás volt a Messire támaszkodni. A Koeman-korszak első tétmérkőzése rámutatott arra, hogy

a Barça alternatívákat kereshet és kell keresnie az argentin pótlására.

Anélkül, hogy elfelejtette volna, hogy a csapat támadójátéka továbbra is elsősorban Messitől függ, a mostani felállásban Coutinho és Ansu Fati is jól mozgott, tudta, hogyan kell tehermentesíteni Messit.

„Leo továbbra is alapvető szereplője lesz a Barçának (Koeman maga is kiemelte ezt), de a csapat megtanul további erőforrásokra támaszkodni támadásban” – fogalmazott a Sport.

Szélesebb pad – így jellemezte a lap azt, hogy több lehetőség is Koeman előtt áll az összeállítást tekintve.

A megfelelő cserejátékosok hiánya a Barça egyik nagy problémája volt az elmúlt két szezonban: az erős kezdő tizenegy mellett kevés megfelelő minőségű tartalék állt rendelkezésre. Most a támadó posztokon nyolc játékos (Griezmann, Coutinho, Ansu, Dembélé, Pedri, Trincao, Riqui és Braithwaite) áll Messi mellett bevetésre készen, és öt középpályás versenyez a két helyért: elsősorban Busquets és De Jong, de Pjanić és Aleñá, sőt Sergi Roberto is.

A 4-3-3-as felállás axiómának tűnt a Camp Nouban, Cruyff edzői korszaka óta olyan mélyen gyökerezik. Guardiolával még tovább tökéletesedett, ám az utóbbi időben többször is heves kritika érte. Koeman határozottan a 4-2-3-1 mellett döntött, s egyelőre nagyon bevált. Nem csökkentette a csapat támadóerejét, sőt, időnként a csapat négy csatárral (Coutinho, Griezmann, Ansu Fati és Messi) támadott. A jelek szerint Ronald Koemannak tökéletesen igaza volt, hogy visszarendeltette a Bayernnek kölcsönadott Philippe Coutinhót.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×