eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhunyt a Fradi világválogatott, olimpiai bajnok futballistája

Életének 77. évében elhunyt Szűcs Lajos, olimpiai bajnok és világválogatott labdarúgó.

Az egyszeres világválogatott játékos haláláról volt klubja, a Ferencváros számolt be honlapján.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján kiemelte: Szűcs Lajos az elmúlt években gyengélkedett, a MOB és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának eseményeire azonban, amíg egészsége engedte, rendszeresen eljárt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján emlékeztetett: Szűcs Lajos a futball világától sosem szakadt el, alapítása óta a Válogatottak Klubja oszlopos és aktív tagja volt, minden eseményen részt vett.

A Ferencvárosi TC, a MOB és az MLSZ - az FTC-hez hasonlóan - Szűcs Lajost a saját halottjának tekinti.

Olimpiai arany, VVK-döntő, két klubbal is az Év játékosa

Szűcs Lajos a mai Szerbia területén született 1943. december 10-én, a család a háború után Újpestre került, az édesapa egy ottani általános iskolában dolgozott pedellusként.

A fiú újpesti játékosként eljutott az ifjúsági válogatottba, a lilák tartalékegyüttesébe. Az egybe már nem, a Megyeri úton lemondtak róla. Buzánszky Jenő Dorogra csábította, a bányászklub színeiben mutatkozott be 1963. július 9-én, a Vasas ellen az élvonalban.

1966 elején a Ferencvároshoz igazolt.

Az első tétmérkőzésén a kor legjobb csapata, a BEK- és Világkupa-győztes olasz Internazionale elleni játszott.

Négy évet töltött el a Fradiban, a bajnokságban az 1966-os ezüstérem után 1967-ben és 1968-ban is bajnoki címet ünnepelhetett a Lakat Károly által dirigált csapattal.

Huszonötödik évében járva érkezett pályafutása csúcsára:

a mexikói olimpián aranyérmet szerző ötkarikás válogatott legjobb játékosaként tündökölt,

a Fradival eljutott a VVK döntőjébe, a Népsport osztályzatai alapján a bajnoki esztendő legprímább játékosának bizonyult, a Labdarúgás ankétján is a legjobbnak bizonyult, s mindezek tetejébe novemberben Rio de Janeiróban játszhatott a brazilok ellen a világválogatottban.

1969 végén személyes okokból úgy döntött, hogy a Bp. Honvédba kéri az átigazolását. A klub nem adta ki, ezért újabb egyéves kihagyásra kényszerült. A kihagyás után gyorsan visszanyerte a régi formáját, sőt az esztendő végén az MLSZ ismét megválasztotta az Év játékosának.

Ő volt az első, aki két különböző klub játékosaként is kiérdemelte ezt az elismerést,

azóta is csak Illés Béla lett két különböző magyar klubból is e cím birtokosa.

Érdekes, hogy a Budapesti Honvédban több bajnoki meccset játszott, mint a Fradiban (180 kontra 102). Az 1975–1976-os szezonban a Népsport osztályzatai alapján az év legjobb játékosának bizonyult. Pályafutása utolsó szakaszában a Bp. Vasas Izzó (1977–1980) és a Hévíz (1982) mezét viselte.

Az A-válogatottban 37 mérkőzésen két gólt szerzett.

A visszavonulása után – sőt, már a hévízi kaland előtt – visszatért a Ferencvároshoz, 1995-ig a klub utánpótlás- és tartalékcsapataival foglalkozott, alkalmanként az első csapat pályaedzőjeként is dolgozott. A válogatott tagjaként 1972-ben Európa-bajnoki negyedik, az olimpiai válogatottal 1968-ban, Mexikóvárosban arany-, 1972-ben, Münchenben ezüstérmes lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×