INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

koronavírus

tokió

súlyemelés

iwf

olimpia 2020

A kivilágított olimpiai ötkarika a japán főváros Odaiba nevű városrészében 2020. január 24-én, pontosan fél évvel a sportesemény kezdete előtt. A tokiói nyári olimpiai játékokat július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Tokióban spórolnak, de a koronavírusra és a hőségre is készülnek

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Gondosan készülnek a koronavírus okozta lehetséges kihívásokra is a július 24-én kezdődő tokiói olimpia szervezői - számolt be az InfoRádiónak friss tapasztalatairól a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség, az IWF nemzetközi igazgatója. Móra Anikó a helyszíni szemle után arról is beszélt, hogy a japán szervezők lényegesen jobb helyzetben várják az olimpia előtti öt hónapot, mint tették azt négy éve a Rio de Janeiróban rendezett játékok házigazdái.

A koronavírus okozta járvány kérdéseivel a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke és a japán miniszterelnök is foglalkozik. A japánok mindent megtesznek, hogy a járvány terjedését elkerüljék – mondta az InfoRádiónak a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség igazgatója.

Móra Anikó a helyszínen azt tapasztalta, hogy Tokióban nem is annyira tűnik fel a veszély, mert a japánok gyakran viselnek maszkot, de most a megszokottnál többen védekeznek így.

Az igazgató szerint

hatalmas a különbség a négy évvel ezelőtti riói olimpiához képest.

„Már szinte kész az olimpiai falu. A városfejlesztés új területet kapcsolt be a vérkeringésbe. A tokióiak sokkal jobban állnak, a szervezés színvonala is magasabb” - emelte ki.

Tokió, 2020. január 25.
Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az utasok a tokiói Narita repülőtéren a kínai holdújév első napján, 2020. január 25-én. Japánban három koronavírus-fertőzést jelentettek. Kínában a koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan városban történt. A fertőzöttek száma 1287-re emelkedett Kínában.
MTI/AP/Kyodo News
Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az utasok a tokiói Narita repülőtéren a kínai holdújév első napján, 2020. január 25-én. Japánban három koronavírus-fertőzést jelentettek. MTI/AP/Kyodo News

Hozzátette ugyanakkor, hogy a spórolás Tokióban is megfigyelhető, főleg azok után, hogy a NOB is rápirított a szervezőkre, amikor kezdtek elszállni a költségek. A megszokott privilégiumokat elveszik a szállításban, a kényelmi előnyöket nem biztos, hogy mindenki élvezheti majd, és nagymértékben a tömegközlekedésben bevonására számítanak, ami nem rossz, mert fejlett ez fejlett Tokióban – fejtette ki.

Móra Anikó beszámolt arról is,

sok intézkedéssel és beruházással készülnek arra a szervezők, hogy a hőség elviselhető legyen.

Az IWF igazgatója szerint a látogatottsággal nem lesz gond. Már átlagosan 80 százalék fölött van az értékesítés, a súlyemelésben pedig a jegyek több mint 90 százaléka elkelt. A japánok is csak sorsolás útján tudnak belépőt venni, és arra számítanak, hogy tele lesz a csarnok. Élménysarokkal is várják az érdeklődőket: ismert emberek, korábbi bajnokok és edzők mutatják be játékos módon a súlyemelést.

A teljes interjú péntek este fél 8-kor az InfoRádió Ötkarika című műsorában hallható.

Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kapcsolódó hang

Móra Anikó
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018