eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: MKSZ/Kovács Anikó

Itt a titka a kézilabda-válogatott sikerének – hátrányokból lesznek az előnyök

Teher nélkül játszhat a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon, szerencsés az edzői stáb összetétele és munkamegosztása, illetve a fiatal játékosok energiája jobban kitart – sorolta az együttes sikerének eddigi tényezőit Nagy Sándor sportpszichológus.

A tapasztalatszerzés lehetett az egyetlen célja a megfiatalított a magyar válogatott a kézilabda Európa-bajnokságon, aztán a címvédő Dániát is megelőzve csoportelsőként jutott a középdöntőbe, most pedig alig két pontra van attól, hogy az elődöntőbe jusson. A Gulyás István, Nagy László, Chema Rodriguez által irányított együttes ráadásul nemcsak fontos meccseket nyer, hanem többnyire vesztésre álló párharcokat fordít meg a mérkőzések második felében, ami eddig legkevésbé sem volt jellemző a magyar kézilabdacsapatokra.

Egyszerre több tényezőben is látja a váratlan siker okát a sportpszichológus. Nagy Sándor az InfoRádióban arról beszélt, hogy az egyik egy olyan előny, amit a torna előtt még mindenki hátránynak gondolt: a rendkívül fiatalokból álló csapat.

"Az Eb előtt még hátránynak gondolták, hogy

sok fiatal játékos van a válogatottban, csakhogy ők plusz lendületet, fiatalos energiát tud adni.

Ők nem véletlenül kerültek oda, megfelelően képzett játékosok, viszont a regenerálódás, ami ilyenkor, amikor kétnaponta játszani kell, döntő jelentőségű, a fiatal játékosoknál könnyebben megy. Minden meccsre olyan állapotba tudnak kerülni, hogy a teljes mérkőzést végig bírják megfelelő iramban játszani" – mondta Nagy Sándor.

A sportpszichológus szerint az is fontos, hogy az edzői stábnak sikerült összeraknia egy olyan szerkezetű csapatot, amelyben közel azonos képességű játékosok vannak a posztokon. Így jól tudják forgatni a csapatot, ezzel is fenn tudják tartani az iramot, sőt még fokozni is tudják azokkal a csapatokkal szemben, ahol van esetleg jó hét-nyolc ember, de ha cserélni kell, akkor érezhető romlik a csapat teljesítménye.

A szakember úgy látja, szintén lényeges faktor az, hogy nem támasztottak elvárásokat a válogatottal szemben.

"Ezzel levették a terhet a csapatról, megosztotta a felelősséget, kisebb nyomás alatt tud játszani minden játékos"

– mondta, és hozzátette, azt látja, hogy az edzői stáb mindig csak egy-egy mérkőzéssel foglalkozik, csak a következő meccsre tűzi ki azokat a részfeladatokat, amelyeket meg kell oldani.

Szerencsésnek tartja azt a korszerű munkamegosztást, amelyben az edzői trió dolgozik: Gulyás István szövetségi kapitányként fogja össze a teamet, amelyben Nagy László elsősorban a védekezésért, Chema Rodriguez pedig a támadójátékért felel. A sportpszichológus arra emlékeztetett, hogy az észak-amerikai profi ligákban ez megszokott szereposztás, az amerikai fociban is külön felelőse van a támadó- és a védőjátéknak, vannak motivátorok, személyi edzők a játékosok mellett, akár 10-15 olyan edző is dolgozik, akit nem is lehet látni. A stáb élén pedig van egy menedzser típusú vezető, aki összefogja az egész csapatot, és ő képviseli a nyilvánosság előtt is.

"A kézilabdában ez egy újszerű munkamegosztás, bár korábban volt már rá példa, hogy két kapitány körül egyik a védekezést, a másik a támadást felügyelte. Ez a mostani trió jól működik, amihez hozzájárul, hogy nemrég visszavonult,

világsztár játékosok ülnek ott az edzői stábban, akik hitelesek, pontosan tudják, hogy ezen a szinten mire van szükség taktikailag, technikailag, és ezt át is tudják adni a játékosoknak"

– vélekedett Nagy Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×