eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Sok a kókler sportpszichológus

Sok a kókler sportpszichológus

Rengeteg kókler dolgozik sportpszichológusként Magyarországon - mondta a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője. A Gyurta Dániellel és Risztov Évával is dolgozó szakember, Lénárt Ágota a riói olimpia előtt volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Részint a terület szabályozatlansága miatt rengeteg hozzá nem értőt foglalkoztatnak Magyarországon sportpszichológusként – ismerte el Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője.

"Nagyon sok esetben a sportszakemberek nem tudják megítélni, hogy az adott, önmagát szakembernek mondó illető milyen módszereket használ. A károk csak később derülnek ki. És ezek elég súlyosak szoktak lenni."

Az egyetemi docens hozzátette, az sem javasolt, hogy általános pszichológus a magánéleti problémákon kívül nyújtson segítséget a sportolóknak.

"Abban, hogy hogyan készüljön föl egy versenyre, hogy csinálja a mentáltréninget, hogyan készüljön verseny előtt, milyen módszerekkel. Az már a sportpszichológia külön területéhez tartozik, amit az átlagos diplomával rendelkező pszichológus nem tud, nem is hallott róla, és ilyen szempontból még a képzésben sincs benne, még akár egyetlenegyóra erejéig sem. Egyes egyetemeken most már választható tantárgyként egy féléves kurzusnak föl lehet venni, de ez csak egy kedvcsináló, ez még közel sem jelenti azt, hogy a szakember sportpszichológusnak adhatja ki magát."

Jelenleg egyébként 70, a Testnevelési Egyetemen végzett sportpszichológus van Magyarországon – tette hozzá Lénárt Ágota.

 Két-három hónap elegendő

Két-három hónap alatt elsajátíthatja egy sportoló az alapvető koncentrációs technikákat – véli a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője. 

Már hét-nyolc éves versenyző gyerekekkel is érdemes elkezdeni a koncentrációs vagy ellazító tréningeket – véli Lénárt Ágota sportpszichológus.

A Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy milyen problémákkal fordulnak hozzá a leggyakrabban.

„A leggyakoribb az, hogy edzésen megy, versenyen nem megy. Akkor ki kell deríteni az okot, hogy az edzőmenőség mögött mi áll – mint ahogy ezt a sportolók tréfásan mondják. A lényeg az, hogy a teljesítménycsökkentő tényezőket kell feltárni, és utána célzottan olyan módszereket tanítani, vagy olyan úgynevezett korrekciós élményt csinálni, aminek a segítségével mindezt ki lehet javítani” - ismertette Lénárt Ágota.

A sportpszichológus elmondta: egy mentális tréning vizualizációs gyakorlatokkal indul, majd ezt követően konkrét technikákat, mozgássorokat rögzítenek, és sorra veszik a különböző lehetséges versenyhelyzeteket. Lénárt Ágota szerint néhány hónap alatt is rengeteget fejlődhet mentálisan egy versenyző.

Minimum két-három hónap kell az alaptechnikák elsajátításához, de értelemszerűen minden egyes versennyel nő a tapasztalatok száma, amit újra és újra be tud a sportoló építeni. Ezért nagyon fontos, hogy ezt mesélje el, hiszen az ő elmondásából tudom, hogy mit kell még pluszban hozzátenni, mi az, amiről szó van, ami ennek megfelelően tovább tudja lendíteni” - mondta Lénárt Ágota.

A szakértő szerint a versenyzőknél az a cél, hogy éles helyzetekben egyszerűen kizárják a szükségtelen információkat, és csakis a pályára koncentráljanak. Lénárt Ágota megjegyezte: sok sportolónak nehézséget jelent a róla megjelent információk, cikkek szűrése, mert ezek mind-mind az összpontosítást veszélyeztetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×