eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Cáfolta a koronavírus elleni hatásos gyógymód felfedezését a WHO - Hírösszefoglaló

Várhatóan csütörtökön kiengedik a kórházból a Vuhanból egyénileg hazajött magyar egyetemistát. Elhunyt Sárközy Tamás jogászprofesszor.

Cáfolta a koronavírus elleni hatásos gyógymód felfedezését az Egészségügyi Világszervezet. Korábban az egyik kínai televízió arról számolt be, hogy a Csöcsiangi Egyetem kutatói hatékony gyógyszert találtak az új kórokozóra. A tudósok szerint még az új technológiáknak köszönhető gyorsított ütemben is legkorábban júniusban kerülhet olyan fázisba a vakcina, hogy embereken is kipróbálják.

Várhatóan csütörtökön kiengedik a kórházból a Vuhanból egyénileg hazajött magyar egyetemistát - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en elmondta: a fiatal eddig nem mutatta a koronavírus-fertőzés tüneteit. Közben a Budapest Airport kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy a Liszt Ferenc-repülőtéren eddig csaknem 900, közvetlenül Kínából érkezett utas szűrését végezték el. Valentinyi Katalin felidézte, hogy eddig egyetlen utasnál mértek 38 foknál magasabb lázat, ám ő sem bizonyult fertőzöttnek.

Három magyarról tud a Külügyminisztérium, aki a Japán mellett karanténba helyezett tengerjáró hajón dolgozik – közölte a tárca tájékoztatásért felelős államtitkára. Menczer Tamás elmondta egyik magyar sincs a fertőzöttek között.

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Január 27-e és február 2-a között 30 ezren, az előző hetinél 72 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A jövő év végére adják át a Magyar Zene Házát, 2022 első felében pedig az új Néprajzi Múzeumot - közölte a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László az InfoRádió Aréna című műsorában fontosnak nevezte, hogy megegyezés szülessen a fővárossal az új Nemzeti Galéria felépítéséről, mert ezzel válna teljessé a Liget kulturális kínálata.

Meghalt Sárközy Tamás jogászprofesszor. A Magyar Jogász Egylet többszörösen újraválasztott elnöke 79 éves volt. Az MTA Jogtudományi Intézetének professor emeritusa tanszékvezető egyetemi tanára volt a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, emellett hosszú ideig betöltötte a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki tisztét is.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint új lendületre van szükség a közel-keleti békefolyamatban. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy az amerikai elnök tanácsadójával tárgyal a Fehér Házban. A magyar tárcavezető azt mondta: az amerikai béketerv alkalmas arra, hogy hosszú távon megteremtse a stabilitást a térségben.

Az eddiginél hitelesebb uniós bővítési folyamatot javasol az Európai Bizottság - közölte a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos a folyamat reformjáról szóló bizottsági ülésen. Várhelyi Olivér azt mondta: kiáll amellett, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

Júliusban indíthatja el a törvényalkotási folyamatot a Minority SafePack kezdeményezés ügyében az Európai Bizottság - közölte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke Brüsszelben. Vincze Loránt azt mondta: az unió tagállamaiban asszimilációnak kitett kisebbségi nyelvek és kultúrák az európai kulturális örökség részei, ezért védeni kell őket.

Romániában előrehozott parlamenti választást sürget az államfő. Klaus Iohannis azután beszélt erről, hogy a bukaresti törvényhozás ellenzéki többsége megvonta a bizalmat Ludovic Orban jobbközép kisebbségi kormányától. A Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ ezzel megakadályozta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Május 10-én tartják a lengyel elnökválasztás első fordulóját. Lengyelországban az államfőt közvetlenül választják. A voksolás esélyese a 2015 óta hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda.

Isztambulban a legutóbbi adatok szerint 120 ember sérült meg, amikor túlfutott a leszállópályán és három darabra tört egy repülőgép. Halálos áldozatról nem érkezett hír. A török nagyváros második legnagyobb légikikötőjében, a Sabiha Gökçen repülőtéren a Boeing 737 a landolást követően a 30-40 méterrel lejjebb fekvő mezőre csúszott és egy zajvédő falnak ütközött.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×