eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

Az új színházi évadot még méltó módon igyekszik végigcsinálni az Átrium

Jövő nyáron befejezi az Átrium színházi tevékenységét, nincs remény arra, hogy méltó és kiszámítható környezetben folytassák, a közönségtől pedig nem kérhetnek örökre mentőövet. Az Átrium Mecénás Klubnak is vége. Zsedényi Balázs operatív igazgatót kérdeztük. Közben felajánlás is érkezett egy másik színháztól.

Gyakorlatilag 5 éve válságmenedzselnek az Átriumnál, olyan döntések sorát kell meghozniuk, amelyek lehetővé teszik az életet a "partvonalon kívül" is; mint Zsedényi Balázs operatív igazgató az InfoRádióban elmondta, 200 millió forint évente a jegybevételen felül, amivel számolnia kell egy ilyen típusú intézménynek ahhoz, hogy ne harmadannyi ember végezze el ugyanazt a munkát, mint egy ugyanekkora méretű intézményben, és ne kelljen "30-40-eket játszani" egy hónapban, ami teljesen erodálja a rendszert.

"Már kőszínház 6-800 millió forint, jegybevételen felüli állami támogatásban részesül ahhoz, hogy a tevékenységét folytatni tudja, vannak ennél extrémebb számok is, de legyünk sportszerűek, és vegyük azokat az intézményeket, amelyek hasonló méretűek és befogadóképességűek" - mondta.

Hogy az utolsó csepp az volt-e, hogy kiderült, idén már visszamenőleg sem kapnak pénzt, azt felelte, a "még kevesebből, még kevesebből, még kevesebből" után jött egy pont.

"Elérkezett a pillanat, amikor már nem érdemes, mert az ember látja, hogy hosszú távon a tevékenység mindennek a rovására fog menni, amiért valójában dolgozik. Tavaly nyáron a közönség 100 millió forintot összegyűjtött arra, hogy a teátrum ne zárjun be. Ez arra volt elég, hogy időt kapjunk arra, hogy megpróbáljuk megoldani a működést a jegybevételből. Több előadást játszottunk, jegyárat emeltünk, és amikor megnéztük, hogy ez milyen számokat produkál, azt láttuk, hogy éves alapon nem jövünk ki jobban, mint a nulla; ha nagyon jól dolgozunk, épp csak a víz felszínén maradunk. Ez volt az a pont, amikor elgondolkodtunk, hogy ennek így van-e értelme, és elvárható-e a kollégáktól, hogy erre mindenkinek rámenjen az egészsége meg az idegrendszere. Arra jutottunk, hogy sokkal méltóságteljesebb búcsút venni egymástól és a közönségünktől. Ilyen csapatunk az elmúlt 10 évben nem volt, mint ami most van, ez pluszban nagyon nehézzé teszi a helyzetet. Azt látom, most mindenki arra készül, hogy az egy éves ünnepet, ami még van, megcsináljuk" - utalt a színház hattyúdalévad méltóságára.

Mi lesz a társulattal és a telt házas előadásokkal?

"Az épületnek van egy tulajdonosa, és van egy szándék arra, hogy továbbra is kultúra legyen az épületben. Nekünk pedig szándékunk az, hogy színházat csináljunk a jövőben is.

Jelen pillanatban nem látjuk azt, hogy ez milyen keretek között megvalósítható" - egyértelműsítette Zsedényi Balázs.

A II. kerületi polgármester a hírre reagálva azonnal bejelentette, hogy meg kell menteni "Buda legkedveltebb színházát" a Margit körúton, ezzel kapcsolatban a vezető tisztázta, nem a közönség feladata az, hogy az összeget kiszámíthatóan a színház rendelkezésére bocsássa úgy, hogy az ország egyik legdrágább színházáról van szó.

A Mecénás Program szeptember 1-jén véget ér, a közönségre további terheket nem rónak, "elég" lesz az évadban a jegyeket megvásárolni.

Zsedényi Balázs azt is elmondta, ha valaki jelentkezne 200 millió forinttal, megváltoztatnák a döntést, de nem a csodákból indul ki.

Örsi Gergely II. kerületi polgármester (InfoRádió): - Az elmúlt 3 évben szoros és jó együttműködés alakult ki a kerület és a színház között, a kerület támogatta a színház működését. (...) Mi továbbra is eltökéltek vagyunk abban, hogy legyen színháza Budának. Konkrétumokat nem tudok mondani, de mindenképp azon leszünk, hogy a pezsgő színházi és kulturális élet megmaradjon. Most az egyeztetések időszaka következik mind az épület tulajdonosaival, mind a társulattal, társulatokkal.

Bősz Anett humán területért felelős főpolgármester-helyettes (InfoRádió): - 2020-ban összesen 50 millió forinttal, 2021-ben 25 millió forinttal, 2022-ben 15 millió forinttal támogattuk a működést, pedig akkor már villogtak a költségvetésünk viharjelzői. Az idei évben költségvetési túlélőcsomagot hirdettünk meg annak érdekében, hogy a saját intézményeink, illetve a kötelezően ellátandó feladataink stabilak tudjanak maradni. Ennél tovább a mi takarónk a legnagyobb sajnálatunkra sem 2023-ban, sem 2024-ben jelenlegi tudásunk szerint nem ér, és ez egyértelműen a kormányzati büntetőpolitika miatt van, hogy ilyen anyagi nehézségekkel nézünk szembe.

Kulturális és Innovációs Minisztérium (InfoRádió) - A háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek a kulturális ágazatot is érintik, a magyar állam ennek ellenére erőn felül segíti mind a vidéki, mind a fővárosi színházakat, a kormány idén is biztosítani tudta az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×