eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A 10. Színházi Olimpia beharangozó sajtótájékoztatójának résztvevői és meghívottjai a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2022. december 13-án. Jövő áprilistól három hónapon át tart majd a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia, amelyre mintegy 35 ország csaknem 200 társulata érkezik hazánkba. Az első sorban Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője (j6) és Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára (j4).
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vidnyánszky Attila: amit a politika lerombol, azt építsük újjá

A Bánk bán a legjobban megírt magyar színdarab – mondta az InfoRádióban a budapesti Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki hetedszer állítja színpadra Katona József drámáját. Az előadást az októberi, hivatalos bemutató előtt nyilvános főpróbákon tekintheti meg a közönség. Emellett április 1-jén kezdődik a Színházi Olimpia, amelynek a Nemzeti Színház a szervezője.

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a Bánk bán operát négyszer rendezte, a prózai művet harmadszor viszi színpadra.

„A Bánk bán, a Csongor és Tünde és Az ember tragédiája folyamatosan a Nemzeti műsorán kell legyen. Ezt mi meg is valósítottuk, több éven keresztül lehetett a három fő művünket megtekinteni a Nemzetiben. Aztán egy-egy előadás történetében eljön olyan pont, amikor érdemes újragondolni, újrafogalmazni. A Bánk bán a meggyőződésem szerint a legjobban megírt magyar színdarab, és olyan alapvető kérdésekkel foglalkozik, hogy mindig aktuális, tehát állandóan érdemes újra- és újragondolni. Az igény is komoly rá, ezért az is motivált, hogy kamarateremből most nagyszínpadra állítsuk vissza-visszatérő elemekkel, megoldásokkal esetleg korábbi előadásainkból, mégis új formában, új kivitelben, új szereplőkkel, szóval

most először olyan fiatalokkal, akik nagyjából korban azonosak azokkal, akikkel ez történt a 13. század elején”

– mondta az igazgató.

Úgy látja, korábban azért játszották jobbára idősebb színészek a darabot, mert ezek formátumos szerepek, meg kell érni rájuk, fel kell nőni hozzájuk, „el kell bírnia a színészi vállnak a súlyt”. Viszont a jó ideje együtt lévő csapat, a tanítványai már megértek szerinte a feladatra, arra, hogy ezzel lépjenek előre, és ami rutinból esetleg hiányzik, azt fiatalos hévvel pótolhatják.

Azzal is tisztában van, hogy a klasszikus nagy darabokkal kapcsolatban a nézői elvárások magasabbak az átlagnál.

„Nagy a várakozás, ezért is furcsa lesz, hogy most nem bemutatóként hirdetjük, hanem nyilvános próbákat hirdetünk, mert hál istennek a Színházi Olimpia olyan szinten töltötte meg az elkövetkező időszakát színházunknak, hogy nem tudtuk volna műsorra tűzni újra csak októberben. Ezért az a szerintem bölcs döntés született, hogy az októberi lesz majd a hivatalos bemutató, addig még dolgozunk is rajta, érik is még a dolog, most pedig érdekes játék jön a nézővel, látni is fogja már darab nagy részét, próbarészletet is fog látni, műhelymunkát is fog látni. Csináltunk már ilyet Az ember tragédiájából, és az a tapasztalat, hogy nagyon szereti a közönség” – mondta Vidnyánszky Attila.

Április elején indul a Színházi Olimpia, sőt már volt is előadás a program keretein belül, összesen

  • 58 országból
  • négyszáz társulat érkezik
  • nyolcezer résztvevővel és
  • 750 előadással.

„Soha ilyen méretű színházi esemény nem volt Magyarországon, és világviszonylatban is egyedülálló, ebben az évben biztos, hogy a világ legjelentősebb színházi eseménye” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon hálás a bekapcsolódó majdnem száz hazai és határon túli partnerintézménynek. Harminc országból vásároltak már jegyet az előadásokra, és csak színházi egyetemista 180 érkezik tizenkét országból a Madách-projektre, tizenkét nyelven adják majd elő Az ember tragédiáját a Hajógyári-szigeten Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából.

„Szakrális dimenzióba próbáltuk emelni az egészet, nagyon nehéz világot élünk, mottóul a Tragédiából az »ember: küzdj és bízva bízzál!« mottót választottuk, húsvétkor indítjuk el hivatalosan a programot.

Nagy zűrzavaros kataklizmákat megélő kor vagyunk,

és ha valamikor fontos az, hogy párbeszédet folytassunk, hogy hidakat építsünk, hogy azt, amit a politika lerombol, azt újraépítsük, és fogjuk, tartsuk egymás kezét, ismerjük egymást, próbáljuk megérteni egymást, és igeneljük az életet, a normális életet, akkor most biztos, hogy nagyon fontos” – mondta Vidnyánszky Attila.

Hozzáfűzte, hogy ez szabad, nyitott hely, ide sokféle gondolattal, sokféle üzenettel jönnek majd társulatok, jelentős alkotói a világnak, biztos lesznek komoly viták, összeütközések, de ez a normális. Úgy látja, a párbeszéd a lényeg meg az egymás iránti kíváncsiság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×