eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én. A 28 hónap alatt felépített komplexum, amelynek fejlesztője a Trigránit Zrt., a generálkivitelezője az Arcadom Építőipari Zrt. és tervezője a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is. Az épület elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, majd 2007-ben a FIABCI közönségdíját is.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A Ludwig Múzeumban is tudják: nem elég, ha egy műalkotás kortárs

Fabényi Júlia igazgató a múzeum egyes tárlatain keresztül mutatta be az InfoRádióban, hogyan igyekeznek utat találni a közönség felé.

A gondoskodás fogalmát és a "megújuló digitális látogatói élményt" állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum.

Fabényi Júlia igazgató az InfoRádióban elsőként Lengyel András kiállítását emelte ki: "Egy nagyon érdekes gondolat, a felhő köré csoportosította a teljes művészetét, a Felhőmúzeumot is ő alapította meg, egyszemélyes múzeum, kizárolagos, az övé. Generációjának munkásságát eddig is igyekeztünk figyelemmel kísérni; azok közé tartozik, akik a hetvenes évek vége felé fejezték be a főiskolát."

Utána a Ludwig-hálózaton belül készült kiállítás lesz látható, egy "szinte anarchista" német művész, Wolf Vostell mutatkozik be átfogóan a hatvanas évekből Boris Lurie-vel.

A múzeum előtt álló komoly kihívás, hogy hogyan áll a kortárs művészet érthető bemutatásához.

"Minél inkább kortárs művészt mutatunk be, annál inkább oda kell figyelni, hogy a művek közvetíthetősége mely regisztereken, milyen szinteken működik ahhoz, hogy a közönség megkapja a szellemi, érzelmi hozzáférést" – fogalmazott Fabényi Júlia; a közönség igénye szerinte nagy, de a terhelhetősége véges, éppen a médiumok magas száma miatt.

Ősztől már ennek a Ludwig Múzeum időszaki kiállításában látható jelei lesznek, amikor is a kiállításokhoz tartozó szakszövegeket már teljesen leegyszerűsítve kínálják, hozzáférést biztosítva az értelmi fogyatékosok számára is.

"A közösségi gondolkodás, az együttlét, az emberek egymásra való odafigyelése vagy magára maradottsága áll a kiállítás középpontjában" – utalt leendő őszi kiállításukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×