INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

concerto budapest

műsor

komolyzene

mozart

koncert

schubert

Schubert remekműveit tűzte műsorra a Concerto Budapest

Schubert remekműveit tűzte műsorra a Concerto Budapest

Tematikus napot tart január 28-án a Zeneakadémián a szimfonikus zenekar. A Hallgassunk Schubertet! című programon a zeneszerző életművének változatos műfaji kínálatával várják az érdeklődőket.

"Schubert olyan hatalmas számú remekművet hagyott ránk, hogy nyugodtan tarthatna ez a Schubert-nap akár egy hétig is. Ezen a napon az emblematikus művekre esett a választás" – mondta Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

A műsorban először Franz Schubert egyik legnépszerűbb műve, a Pisztráng-ötös csendül fel, amelyet Maxim Rysanov és a Virtuózok tehetséges fiataljai adnak közösen elő. Keller András különösen fontosnak tartotta, hogy egy ilyen nagy művésszel dolgozzanak együtt a nagyszerű fiatalok: Abouzahra Amira, Bánkövi Bence, Boros Mihály, Puporka Jenő, valamit Rozsonits Ildikó lép fel a rendezvényen.

A koncert második részében Baráti Kristóf először lép fel a zenekarral karmesteri minőségben is. Először hegedűvel az A-dúr rondót adja elő, majd Schubert egyik legcsodálatosabb alkotását, a Befejezetlen szimfóniát játsszák.

Ezután lesz egy kamarakoncert a kupolateremben, ahol Rozsonits Ildikó és Boros Mihály az f-moll fantáziát játsszák, ami a zeneigazgató szerint Schubert "egyik legcsodálatosabb műve". A zeneszerző ezt a művét élete utolsó szakaszában írta, a négykezes zongorairodalomnak az egyik legnagyobb alkotása.

Ezután a d-moll vonósnégyes A halál és a lányka művet játssza a Keller-kvartett. "Személyesen is nagyon fontos mű, mert annak idején, amikor megalakult a Keller-kvartett, ez volt az első nagy mű, ami az első koncertünkön elhangzott. Pályafutásom során nagyon sokszor visszatértem ehhez a darabhoz" – árulta el a zeneigazgató.

Az esti koncerten Juliane Banse hat művet ad elő: a Pisztráng, a Margit a rokkánál, a Szilviához, a Tartaroszi csoport, az Alkonyi pírban, a Rémkirály darabokat. Újdonság, hogy a közönség zenekari hangszerelésben hallhatja ezeket a dalokat nagy romantikus szerzők átdolgozásában. Ezelőtt szólal meg az Arpeggione szonáta, és a koncert végén pedig Schubert talán legnagyobb műve, a nagy C-dúr szimfónia hangzik el.

"Nekünk zenészeknek általában mindig az a legjelentősebb mű, amit éppen játszunk" – válaszolt Keller András arra a kérdésre, hogy miként lehet megítélni egy zeneszerző legjelentősebb művét.

"Minden hangja jelentős"

– állította.

Nyitókép: Facebook/Concerto Budapest

Kapcsolódó hang

Schubert legcsodálatosabb remekműveit tűzte műsorra a Concerto Budapest
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018