eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Concerto Budapest

Schubert remekműveit tűzte műsorra a Concerto Budapest

Tematikus napot tart január 28-án a Zeneakadémián a szimfonikus zenekar. A Hallgassunk Schubertet! című programon a zeneszerző életművének változatos műfaji kínálatával várják az érdeklődőket.

"Schubert olyan hatalmas számú remekművet hagyott ránk, hogy nyugodtan tarthatna ez a Schubert-nap akár egy hétig is. Ezen a napon az emblematikus művekre esett a választás" – mondta Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

A műsorban először Franz Schubert egyik legnépszerűbb műve, a Pisztráng-ötös csendül fel, amelyet Maxim Rysanov és a Virtuózok tehetséges fiataljai adnak közösen elő. Keller András különösen fontosnak tartotta, hogy egy ilyen nagy művésszel dolgozzanak együtt a nagyszerű fiatalok: Abouzahra Amira, Bánkövi Bence, Boros Mihály, Puporka Jenő, valamit Rozsonits Ildikó lép fel a rendezvényen.

A koncert második részében Baráti Kristóf először lép fel a zenekarral karmesteri minőségben is. Először hegedűvel az A-dúr rondót adja elő, majd Schubert egyik legcsodálatosabb alkotását, a Befejezetlen szimfóniát játsszák.

Ezután lesz egy kamarakoncert a kupolateremben, ahol Rozsonits Ildikó és Boros Mihály az f-moll fantáziát játsszák, ami a zeneigazgató szerint Schubert "egyik legcsodálatosabb műve". A zeneszerző ezt a művét élete utolsó szakaszában írta, a négykezes zongorairodalomnak az egyik legnagyobb alkotása.

Ezután a d-moll vonósnégyes A halál és a lányka művet játssza a Keller-kvartett. "Személyesen is nagyon fontos mű, mert annak idején, amikor megalakult a Keller-kvartett, ez volt az első nagy mű, ami az első koncertünkön elhangzott. Pályafutásom során nagyon sokszor visszatértem ehhez a darabhoz" – árulta el a zeneigazgató.

Az esti koncerten Juliane Banse hat művet ad elő: a Pisztráng, a Margit a rokkánál, a Szilviához, a Tartaroszi csoport, az Alkonyi pírban, a Rémkirály darabokat. Újdonság, hogy a közönség zenekari hangszerelésben hallhatja ezeket a dalokat nagy romantikus szerzők átdolgozásában. Ezelőtt szólal meg az Arpeggione szonáta, és a koncert végén pedig Schubert talán legnagyobb műve, a nagy C-dúr szimfónia hangzik el.

"Nekünk zenészeknek általában mindig az a legjelentősebb mű, amit éppen játszunk" – válaszolt Keller András arra a kérdésre, hogy miként lehet megítélni egy zeneszerző legjelentősebb művét.

"Minden hangja jelentős"

– állította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×