eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: WikiPédia

A nyolcvan éve született Cseh Tamásra emlékszik fia

Cseh András felidézi a Cseh Tamás–Bereményi Géza alkotófolyamatát. „Apám teljes átéléssel kántálta a dallamot, Géza kapkodta ki az éterből és illesztette rá a sorokat, akár egy médium.”

Cseh Tamás szintén művész fiával, Andrással készített interjút az Index az egykori énekes nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

A képzőművész, zenész, filmkészítő elmondta, hogy viszonylag későn jött rá, hogy híres ember az édesapja. Cseh András kamaszként titkolta, ki az apja, később viszont már sokat jelentettek neki a dalok, titokban hallgatta őket otthon a galériáján walkmannel. Csengey Dénes, az énekes Cseh Tamás és a szövegíró Bereményi Géza alkotótársa sokáig a szobájában lakott társbérlőként.

Ha Cseh Tamás dalait más énekli, az számára nyálas néhány kivételtől, így Másik Jánostól eltekintve.

„Apám, mielőtt felment a színpadra, minden előadás előtt hosszú pokoljáráson ment át.

Számára nem művészeti produkció vagy akármi volt ez az egész” – mondta Cseh András.

Ezután szóba kerültek a Kárpát-medence szerte tett koncertek, az immár hatvan éve folyó bakonyi indiánozás, és azokról az emlékeiről is mesélt, hogy hogy születtek a Cseh Tamás–Bereményi Géza-számok: „Emlékszem egy jelenetre, ami Kővágóörsön történt gyerekkoromban: Bereményi fel s alá járkál, és – ez szokatlan volt tőle – magából kikelve kiabálja: »Egy elvetélt gyerek! Egy elvetélt gyerek lett a dalból!«” Nem Cseh Tamás volt a vétkes, bejött valaki és tönkretette a dalszerzés folyamatát.

„A dalírás szent volt, minden barát és családtag tudta, hogy ilyenkor máshol a helye, ezért ritkán tudtam csak meglesni őket. Ilyenkor apám már jóval Géza jötte előtt »felfokozódott«, és mikor megérkezett a szintén felfokozódott szerzőtársa, rögtön bevetették magukat a ház legvédettebb helyére, és nekiláttak.

Apám teljes átéléssel kántálta a dallamot, Géza kapkodta ki az éterből és illesztette rá a sorokat, akár egy médium”

– idézte fel az alkotófolyamatot Cseh András. Aztán izgatottan megmutatták a jelenlévőknek, és lesték az arcukat.

(Nyitóképünkön Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×