eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így születik újjá a Budavári Palota – látványtervek

A tabáni és a dunai homlokzat mellett mostantól gyönyörködhetünk a a lenyűgöző szépségű Bálterem, a Buffet-galéria, a Habsburg-terem és a Trónterem látványában is.

A palotát az eredeti századfordulós terveket követve, de a 21. század technológiai kihívásainak megfelelően építjük újjá. A teljes rekonstrukció hosszú, sok éven át tartó folyamat, amelyet a 2021. augusztus 20-án átadott Szent István-terem után, a Szent György tér felől folytatnak. Hamarosan látványos szakaszába lép az északi szárny helyreállítása – a Nemzeti Hauszmann Program által közzétett Facebook-poszt tanulsága szerint.

Mint olvasható, a Budavári Palota történelmi jelentőségű megújulásának részleteiről Gutowski Robert, a palota rekonstrukciójának Ybl- és Pro Architectura díjas vezető építésze számolt be az Országépítő cikkében. A szakember az interjúban megjegyezte, hogy a palota Rákosi és Kádár alatti átépítése egy közel ezeréves hagyományt tört derékba, sebet ütve a közösségünket összefogó belső erőn, az önbizalmunkon és a fizikai örökségünkben.

Gutowski Robert arról is beszélt, hogy a palotaépület megújítása során elsőként az északi kapuzat épül vissza. Ez volt a fogadószárny, amelyen keresztül egykor lovaskocsival hajtottak be a belső udvarba, majd távoztak a mostani Hunyadi udvar irányába.

A Budavári Palota Báltermi szárnyának látványterve. Forrás: Nemzeti Hauszmann Program
A Budavári Palota Báltermi szárnyának látványterve. Forrás: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

„Megteremtjük a gépjárművel történő áthajtás lehetőségét, így a jövőben ünnepi események fogadóhelyévé is válik az északi szárny. Az épület első emeletén tovább haladva, a mai raktárcsarnok helyén rekonstruáljuk az egykori nagy tánctermet, amelyből kelet felé kilépve a Buffet-galérián keresztül végre újra feltárulhat a dunai panoráma” – fogalmazott.

A helyreállított történeti és szakrális terek mellett, időszaki kiállítások, művészeti galériák, kávézók, ajándék- és könyvesboltok, gyerekvilág, családközpont és oktatási helyiségek várják majd a látogatókat a megújuló Budavári Palotában.

A palota újjászületésének terveit december 19-től a Hunyadi udvarban kialakított új látogatóközpontban mutatják be, ahol az érdeklődők 3D maketten is megtekinthetik a megújuló épületegyüttest és a varázslatos Báltermet.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×