eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Tamási Áron emlékév alkalmából felmatricázott TRAXX mozdony az össznemzeti zarándokvonat indulásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. június 1-jén. Két járványsújtotta év után június 3-án újra elindulhat a csíksomlyói búcsúba az össznemzeti zarándokvonat.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ismét zakatol az össznemzeti zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Két év járvány okozta kényszerszünet után pénteken ismét elindul az össznemzeti zarándokvonat Erdélybe, a csíksomlyói búcsúra. A részletekről Szilágyi Péterrel, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnökével beszélgettünk.

Két, járvány és korlátozások sújtotta év után pénteken újra elindul a csíksomlyói búcsúba az össznemzeti zarándokvonat. Szilágyi Péter tájékoztatása szerint a vonat ezúttal is Sopronból indulva, Budapestet érintve, a Partiumon át jut el Székelyföldre, mintegy 900 zarándokkal a fedélzetén. Az össznemzeti zarándokvonatnak a végcélja a csíksomlyói búcsú, illetve annak másnapján Gyimesbükk, tehát az ezer éves magyar határ. Ezt követően a hétfői napon fog visszaindulni az anyaországba.

A tizenhat kocsiból álló szerelvényen kulturális programokat is kínálnak, amiről idegenvezetők, utaskísérők és zenekarok gondoskodnak az út során. A vonat jelmondata idén is az, hogy „egyek vagyunk” – jegyezte meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke, aki szerint, ahogy az elmúlt években, úgy ebben az esztendőben is egy különleges élményben lehet része annak, aki ezen a zarándokúton részt vesz. Már csak azért is, mert idén az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy a csíksomlyói búcsú egybeesik a nemzeti összetartozás napjával. „Ez a kettőt jó alkalom, hogy erőt merítsünk, és megfogalmazzuk magunknak azokat a célokat, amit a jövőben el szeretnénk érni” – fogalmazott.

Szilágyi Péter arra is emlékeztetett, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Magyarság Házával karöltve január 22-én, a magyar kultúra napján hirdette meg a Tamási Áron-emlékévet a 125 éve született íróra emlékezve. Ehhez kapcsolódón Erdélyben, Csíksomlyón, Csíkszeredában és Farkaslakán, az író szülőfalujában is, különleges programokkal várják az érdeklődőket. Hozzátette: Tamási Áron nemcsak az anyaországi és a külhonban élő magyarság, hanem a közép-európai népek számára is példa lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×