eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Korányi G. Tamás: már a festmények értékével vetekszik egy-egy dedikált könyv

Ennek oka az online árverések megjelenése – mondta Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, aki egyúttal szenvedélyes könyvgyűjtő is. Aukciós érdekességekről, könyvritkaságokról és legutóbb az antikvárium.hu árveréséről visszavont, korábban József Attilának tulajdonított kéziratról is beszélt az InfoRádióban.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a www.antikvarium.hu 12. dedikált könyvek és kéziratok árverése. Ez volt az az online árverés, ahonnan a hitelesség későbbi pontosabb megállapítása miatt visszavonták a József Attila Edit című ismeretlen versét. Az árverés nem végleges bevétele több tízmillió forint lett, így minden idők legsikeresebb dedikált árverése.

Összesen ezernél is többen, de az utolsó napon is több száz licitáló versenyzett a tételekért. 2,5 milliós árával az aukció legdrágább tétele lett a „81 kötet a Jókai Mór összes művei sorozatból” a szerző aláírásával. Egy vadászirodalmi mű végzett a második helyen 2 millióért, gróf Széchenyi Zsigmond Két kecske című kötetének első kiadását kortársának, barátjának, Kittenberger Kálmán Afrika-kutatónak, vadász-írónak dedikálta.

Korányi G. Tamás könyvgyűjtő, tőzsdei szakértő az InfoRádióban elmondta, a szegedi cég már a koronavírus-járvány előtt kezdte a internetes árveréseket, így van némi helyzeti előnye, és olyan vásárlói kört is meg tudott mozgatni, amely eddig a hagyományos helyszíni aukciókra nem járt. Mint hozzátette, ez eléggé belterjes közönség, 8-10 pesti antikvárium és néhány vidéki tart ilyen árveréseket, általában a helyszínen vannak a gyűjtők, vagy telefonon tartják a kapcsolatot, eddig az online licitálás nem volt szokása ennek a gyűjtői körnek.

"Az antikvarium.hu-nál viszont némileg más a közönség, és ezért olyan árak is kialakulnak, amelyek

köszönőviszonyban sincsenek az eddigi hagyományos árveréseken kialakult piaci árakkal,

azoknál lényegesen magasabbak. Az emberek inkább neveket vettek" – mondta Korányi G. Tamás, és felhívta a figyelmet arra, hogy a dedikált könyvek vásárlásánál több dologra érdemes figyelni.: ki az, aki dedikálta a könyvet, és mit dedikált. Ha egy híres író híres könyvének első kiadása, akkor az már fokozottan értékes, ha híres író híres könyve első kiadását egy másik híres írónak vagy ismert személynek dedikálta, és nemcsak azzal, hogy szeretettel, hanem valamilyen egyedi szöveg is van benne, akkor az nyilván még többet számít.

Mint elmondta, az új gyűjtők nem nagyon tudják felmérni, hogy mennyire gyakori a dedikáció. Azt például lehet tudni, hogy Illyés Gyula nagyon szeretett dedikálni, neki nagyon sok dedikált könyve van, Krúdy Gyula vagy Karinthy Frigyes pedig szinte egyáltalán nem szeretett, tehát ezek nagyon ritkák.

"Igazi kuriózumok nem voltak bár voltak persze jó darabok, viszont nagyon magas áron keltek el"

– mondta a gyűjtő. Szerinte a Jókai-sorozatért kifizetett 2,5 millió forint eltúlzott, a bibliofil aláírt, tehát nem dedikált Radnóti-verseskötet 660 ezerért viszont árában volt. Ehhez képest irreálisnak tartja, hogy kifizettek Rákosi Mátyás aláírt, tehát nem dedikált példányáért 550 ezer forintot, vagy Horn Gyula aláírásáért 126 ezret vagy Faludy György dedikált kötetéért 375 ezret, pedig a 90-es évek elején könyvnapokon tömegesen dedikálta.

"Minden annyit ér, amennyit adnak érte"

– mondta Korányi G. Tamás, és példaként említette a Széchenyi Zsigmond-könyvet, amely több gyűjtőkör találkozási pontjában volt. A Két kecske című könyvét az afrikai vadászexpedícióról dedikálta a másik híres magyar Afrika-vadásznak, Kittenberger Kálmánnak, erre Korányi is licitált, de elvérzett, és végül kétmillió forintért ment el, ami szerinte irreálisan magas, de ha két  embernek, akinek sok pénze van, ez mindenáron kell akkor, akkor ez ennyit ér.

Volt olyan tétel is, amelyik a másik irányba lepte meg, egy dedikált Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai 223 ezer forintért ment el, ami azt mutatja, hogy nem feltétlenül az igazi értékekre figyeltek a gyűjtők. A szakember szerint a könyvgyűjtés alapvetően a saját kedvtelés kielégítése, a magyar könyvpiacra a befektetési célú vásárlások nem jellemzők.

Előkerült egy kiadatlan és ismeretlen József Attila-vers is, felkerült az antikvarium.hu árverési tételei közé, aztán az árverési hét  közepe táján vissza  vonták, mert a tétel eredetiségével kapcsolatban kétségek merültek fel. Korányi G. Tamás szerint az antikvár szakmának ez volt az idei nagy botrányos ügye. Ha nem lett volna a botrány, akkor is óriási szenzáció lett volna, mert ismeretlen József Attila-kézirat nem    nagyon szokott előkerülni, és ez 10 és 20 millió forint közötti leütési tétel lett volna, ami majdnem abszolút rekord.

"Elég sok probléma volt a történettel, az derült ki, hogy az Edit című versnek, amit valószínűleg Gyömrői Editnek, a pszichológusának írt volna 1934-ben, már az időpontjával is voltak bajok, mert irodalomtörténészek szerint akkor még nem volt érzelmileg annyira motivált kapcsolat közte és Gyömrői Edit között, mint később. Ezt egy másik tétellel együtt, amit szintén visszavontak, egy Arany János által elajándékozott szótárral hitelesítette volna egy rendőrségi lefoglalási jegyzőkönyv 1945 júliusából, amelyből az derült ki, hogy József Attila közeli barátjának számító személytől foglalta le akkor a politikai rendőrség. Szépen fel van tüntetve, hogy szótár Arany János beírásával, illetve egy notesz, amelyben József Attila versei voltak. A probléma az volt, hogy a József Attila Társaság irodalomtörténészei  megállapították, hogy ez a történet sajnos több sebből vérzik,

önmagában a rendőri lefoglalási jegyzőkönyv pecsétje gyanút ébresztett,

mert a Kossuth-címert csak 1946. február 1-jétől használta a rendőrség. A két tárgy együvé tartozását és eredetét hitelesíteni hívatott dokumentumról elég hamar kiderült, hogy az nem korabeli" – mondta a műgyűjtő.

Ezek után a József Attila-kéziratot végül a irodalomtörténészek egységes szkepszise hatására az antikvarium.hu  visszavonta az árverésről, ugyanakkor Korányi G. Tamás arra emlékeztetett, hogy a jelenlegi antikvárium gyakorlat hagyományosan abból indul ki, hogy ha a több évtizedes tapasztalattal rendelkező antikvárius azt gondolja, hogy a dedikáció vagy kézirat hiteles, akkor jó, ha gyanakvó természetű, akkor még összeveti a neten található vagy könyvekben megjelent adott írótól, költőtől származó, lehetőleg abból a korszakból származó kéziratok mintájával.

"Még nem nagyon láttam olyat, hogy valaki törvényszéki írásszakértői vizsgálatot kért volna, és ezt mellékelte volna a kikiáltani kívánt dokumentumhoz. Ami azért probléma, mert ezeknek a kéziratoknak, de egy-egy dedikációnak is most már milliós vagy 10 milliót meghaladó ára van, ami a festményekével vetekszik.

Ezeket nehéz becsületszóra elhinni"

– mondta. Eddig nem nagyon voltak ebből az ügyek, de már ő is beleszaladt ilyenbe. Rákosi Mátyás Gerő Ernőnek dedikált könyvét vette meg, amelyről kiderült, hogy hamis a dedikáció és a Rákosi-aláírás is, de az antikvárius az aukció után pár hónappal szó nélkül visszafizette a pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×