INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

káel csaba

tévéfilm

streaming

mozgókép

Jelenet az Ítélet és kegyelem című történelmi játékfilm utolsó forgatási napján Csákberényben 2020. november 24-én. Az 1848-as szabadságharc leverésének időszakában játszódó produkció a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával valósul meg, amelynek célja, hogy a színházi és filmes terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőséget biztosítson, hathatósan élénkítve ezzel a kulturális szektort. Az új pályázati eljárásban a színházak által vagy közreműködésükkel készülő 16 produkciónak szavazott meg támogatást az NFI Televíziós Döntőbizottsága.

Krimitől a tragikomédiáig – színpadra lép a filmes mentőcsomag

Országszerte és a határon túl is forgatnak televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokat a színházi és filmes szakma összefogásával. A tervek szerint március 15-én lesz látható az Ítélet és kegyelem című alkotás, amely az 1848–49-es szabadságharc leverésének időszakában játszódik – mondta az InfoRádiónak a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Káel Csaba hozzátette: a történelmi filmek mellett tragikomédia és zenés családi film is készül.

A magyar kormányzat, illetve a Nemzeti Kulturális Tanács jóvoltából egy egymilliárdos mentőcsomag keretében belül készülhetnek speciális műfajú, tulajdonképpen tévéfilmek, amik természetesen stream-csatornákra is szánt produkciók – fogalmazott az InfoRádiónak Káel Csaba. Ezek egy részének forgatása még tart, vagy már befejeződött, jó pár film pedig előkészítési állapotban van.

A magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, egy nagyon lényeges kezdeményezésről van szó, hiszen a színházakban dolgozó színészek, kreatív stábok nem tudnak mindig képernyőre vagy filmvászonra kerülni, ráadásul a Covid-helyzet miatt korlátozottak azok a lehetőségek, amikben egyébként üzemelni tudnának.

Az együttműködés tehát azt szolgálja, hogy egy–egy társulat állhasson össze mozgóképes produkció elkészítésére.

Összesen tizenhat alkotás készül, amelyek között található határon túli, jó pár vidéki, valamint fővárosi produkció is.

Példának okáért az Aradi Színház társulatának Magyar Golgota című drámája, amely Pozsgai Zsolt rendezésében készül. Káel Csaba megjegyezte, a film a közelmúltban elhunyt kiváló operatőr, Nemescsói Tamás emlékére ajánlják, aki Török Ignác leszármazottja volt, így egyben az aradi vértanú előtt is adózik a produkció. A most „forgó” filmben Szabó Máté, Lux Ádám, Pap Kati, Janik László, Békefi Viktória és Tapasztó Ernő, a színházi előadás szereplői játszanak.

Szintén érdekes produkciónak ígérkezik Szikora Jánosnak a Vörösmarty Színház alkotóival készített Ítélet és kegyelem című műve, amelynek témája ugyancsak az 1848–49-es szabadságharc időszakából táplálkozik, és a tervek szerint március 15-én kerül bemutatásra.

Természetesen nem csak történelmi témájú produkciók vannak. Tévéfilm készül a Győri Nemzeti Színház sokági nagy sikerrel futott – Egressy Zoltán – Kék, kék kék című tragikomédiájából, Szűcs Gábor rendezésében. Említhető továbbá a Thália Színház társulatával, Madarász István rendezésében az Ecc-pecc című alkotás – Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Csőre Gábor és Szabó Erika főszerplésével.

Gondolva a gyerekekre, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház több mint négyszáz előadást megélt Bors néni sikerdarabját – Novák János és Novák Emil rendezésében – viszi filmre. A Móricz Zsigmond Színház pedig egy izgalmas, vígjátékelemekkel tarkított krimit készít Odegnál Róbert és Horváth Illés rendezésében, Lélekpark címmel, amely forgatási helyszínéül a Nyíregyházi Állatparkot választották – ismertette a kormánybiztos az InfoRádiónak nyilatkozva.

Vidnyánszki Attila – a Pécsi Országos Színházi Találkozón is díjazott – Isten ostora című előadásából, Mátray László és Mikecz Estilla főszereplésével is készül egy nívós produkció, amelynek témáját a Kelet és Nyugat drámai találkozása szolgáltatja. Káel Csaba megjegyezte, utóbbi film a múlt évben már „leforgott”, így az már az utómunka fázisában tart.

Március közepén kezdőik egy szintén igaizgalmas vállalkozás a Budapesti Operettszínház csapatával: a cannes-i Arany Pálma-díjas rendező, Iványi Marcell rendezi a Szétszakítottak című filmet, amely érdekességét az adja, hogy ez egy Trianonról szóló zenés műfajú alkotás lesz.

Káel Csaba az InfoRádió kérdésére válaszolva azt is elárulta, bár a Covid-időszak csak mérsékelten alkalmas filmforgatásra, hiszen

a Nemzeti Filmintézet nagyon komoly protokollt írt elő,

ugyanakkor kiváló alkalom a forgatókönyvek fejlesztésére. Így hamarosan bejelentésre kerülnek azok az új produkciók is, amelyek reményeik szerint akár már a járvány lezárta előtt elindulhatnak. Ezek között lesz jó pár történelmi témájú film.

Nyitókép: Jelenet az Ítélet és kegyelem című történelmi játékfilm utolsó forgatási napján Csákberényben 2020. november 24-én. MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

Káel Csaba az új tévéfilmekről és fesztiválsikerekről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018