eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2019. március 20. Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek a Karinthy-családról - Karinthy Ferenc író, dramaturg, Karinthy Frigyes író, költő, műfordító és Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházi rendező, író, a Karinthy Színház (és ennek elődje, a Hököm Színpad) alapító igazgatója - emlékeznek meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

A Karinthy-gyűrűs Scherer Péter: az elismerés komoly, a humorban nem ismeri a viccet

Példaképek, általa nagyra becsült színésztársak után most Scherer Pétert is díjazták a humor talán legfontosabb hazai elismerésével: a Karinthy-gyűrű kapcsán pályája alapfilozófiájáról is beszélt a színész az InfoRádióban.

Kellemes meglepetésként értékelte az InfoRádiónak adott interjújában Scherer Péter a tényt, miszerint idén ő kapta meg a Karinthy-gyűrűt, azt az 1975 óta osztott elismerést, melyet a humor eszközeivel dolgozó előadók és a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzői kaphatnak meg. Elmondása szerint a korábbi díjazottak közt számos olyan humoristát, színészt és előadóművészt találhatunk, köztük Hofi Gézát, Bödőcs Tibort és Kern Andrást, valamint standuposokat, akikre felnéz, így óhatatlanul felmerült benne annak kérdése is, vajon megérdemli-e az elismerést.

"Nagyon komoly elismerés ez, bízom benne, hogy olyasmi miatt jutottam eszébe a bizottságnak, amivel tényleg rászolgáltam" – fogalmazott.

Scherer szerint humor nélkül élni sem lehet: ez nemcsak a másokon való élcelődést, de az öniróniát, saját maga a világban való elhelyezését is magába foglalja.

"Kedvenc mondásom szerint a komoly dolgokról viccesen érdemes beszélni, a játékot pedig érdemes komolyan venni. Ez tényleg így van: egy drámai szerepnek is mindig van humora, minden drámai hősnek is vannak tragikomikus pillanatai

– mondta Scherer. – Ha ezt egy előadó jó szituációs érzékenységgel meglátja, akkor ki tudja hozni a szerepből azt is, hogy nevetni lehessen rajta."

Példaként A gondnok című előadást hozta fel, amelyben az általa alakított karaktert, Astont elektrosokk-terápiával kezeltek. A darab felütésekor még nem tudjuk, hogy a rettenetes következményekkel járó, de a hatvanas-hetvenes években angolszász nyelvterületen még alkalmazott terápia hatásaként lett olyan, amilyen. "Ebben a csetló-botló figurában, aki állandóan egy konnektort szerel, de nem jut vele egyről a kettőre, rengeteg humor van, amit ki tudtunk aknázni" – tette hozzá.

A Nézőművészeti kft.-vel a karanténidőszakban is készül új bemutatóra a színészként és rendezőként egyaránt ismert Scherer Péter.

Kartonpapa címmel egy ötszereplős Tasnádi István-darab bemutatóját rögzítették, melyet a szerző rendezésében állítottak színpadra,

és Scherer Péter mellett Parti Nóra, Udvaros Dorottya, Mosolygó Sári és Varga Ádám játszanak benne. Ha sokáig nem oldódik a koronavírus-helyzet, akkor a bemutató közeli állapotot rögzítő videóverzió lesz a premier, de amennyiben lehetséges az év elején hagyományos premiert rendezni, akkor azt az utat tervezik választani inkább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×