eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én. A nyitányon Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma hangzik el. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált március 30. és április 22. között rendezik meg. Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nemzeti Filharmonikusok: 150 ingyenes koncert 150 településen

Országszerte ingyenes kamarakoncertet adnak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei december 13-ig.

Kobajasi Kenicsiró japán karmester idén ünnepelte 80. születésnapját, és ebből az alkalomból az ügynöksége turnét szervezett. Ezen a Nemzeti Filharmonikusok kísérték volna a mestert, de a járvány miatt ez meghiúsul – mondta Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, és hozzátette, hogy ne maradjanak zene nélkül, létrehozták A zene ajándék! projektet, amelyben Magyarország legtávolibb csücskeibe is elmennek, hogy népszerűsítsék a komolyzenei kultúrát.

"Az volt a célunk, hogy a lehető legszélesebb skálát mutassuk be a közönségnek. A barokktól a klasszikusokon és a romantikán át egészen a filmzenékig mindenminden műsoron lesz. A legkisebb formáció a duó lesz, de lesz olyan koncert is, amikor tízen is a szinpadon állnak majd" – tájékoztatott a főzeneigazgató

A 150 ingyenes koncertre nagyon nyitottak voltak a házigazdák. "Nagyon megható, ahogy a megkeresett települések reagálnak, nagy szeretettel és kiéhezve fogadnak minket, és ez minket is meglepett. Csak jönnek és jönnek az igények, már túl is léptük a 150 koncertet, most töbet nem is tudunk befogadni" – mondta Herboly Domonkos.

A koncerthelyszínek közül a legészakibb település Pálháza lesz, délen Hercegszántó, keleten Sátoraljaújhely, nyugaton pedig Őriszentpéter a legtávolabbi pont. A megyeszékhelyeket sem hagyják ki, nagyvárosokban is megfordulnak, de ezúttal mindenhol csak egyszer. A zárókoncertet december 13-án Berkenyén tartják. A 45-60 perces, szünet nélküli koncerteknek közösségi terek, kultúrházak, templomok adnak otthont.

A Nemzeti Filharmónikus Zenekar legközelebb nagy formátumban november elsején a Müpában ad koncertet mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó repertoárral, majd november 6-án ugyanott a napra pontosan négy évvel korábban elhunyt Kocsis Zoltánra fognak emlékezni, aki meghatározó alakja, zeneigazgatója volt a zenekarnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×