eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én. A nyitányon Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma hangzik el. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált március 30. és április 22. között rendezik meg. Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nemzeti Filharmonikusok: 150 ingyenes koncert 150 településen

Országszerte ingyenes kamarakoncertet adnak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei december 13-ig.

Kobajasi Kenicsiró japán karmester idén ünnepelte 80. születésnapját, és ebből az alkalomból az ügynöksége turnét szervezett. Ezen a Nemzeti Filharmonikusok kísérték volna a mestert, de a járvány miatt ez meghiúsul – mondta Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, és hozzátette, hogy ne maradjanak zene nélkül, létrehozták A zene ajándék! projektet, amelyben Magyarország legtávolibb csücskeibe is elmennek, hogy népszerűsítsék a komolyzenei kultúrát.

"Az volt a célunk, hogy a lehető legszélesebb skálát mutassuk be a közönségnek. A barokktól a klasszikusokon és a romantikán át egészen a filmzenékig mindenminden műsoron lesz. A legkisebb formáció a duó lesz, de lesz olyan koncert is, amikor tízen is a szinpadon állnak majd" – tájékoztatott a főzeneigazgató

A 150 ingyenes koncertre nagyon nyitottak voltak a házigazdák. "Nagyon megható, ahogy a megkeresett települések reagálnak, nagy szeretettel és kiéhezve fogadnak minket, és ez minket is meglepett. Csak jönnek és jönnek az igények, már túl is léptük a 150 koncertet, most töbet nem is tudunk befogadni" – mondta Herboly Domonkos.

A koncerthelyszínek közül a legészakibb település Pálháza lesz, délen Hercegszántó, keleten Sátoraljaújhely, nyugaton pedig Őriszentpéter a legtávolabbi pont. A megyeszékhelyeket sem hagyják ki, nagyvárosokban is megfordulnak, de ezúttal mindenhol csak egyszer. A zárókoncertet december 13-án Berkenyén tartják. A 45-60 perces, szünet nélküli koncerteknek közösségi terek, kultúrházak, templomok adnak otthont.

A Nemzeti Filharmónikus Zenekar legközelebb nagy formátumban november elsején a Müpában ad koncertet mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó repertoárral, majd november 6-án ugyanott a napra pontosan négy évvel korábban elhunyt Kocsis Zoltánra fognak emlékezni, aki meghatározó alakja, zeneigazgatója volt a zenekarnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború" - mondta Menczer Tamás

Magyarország békéjének, biztonságának és békepártiságának megőrzése folyamatos küzdelem - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben a közel-keleti háború veszélyeiről is beszélt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Szombaton megindult a Irán beígért támadása Izrael ellen. Az offenzívában rakéták százait indították a zsidó állam területe ellen, ám azokat a légvédelem semlegesítette. Teherán bejelentette, hogy a több mint 200 drónt és rakétát lőttek ki, ezzel pedig az ügyet lezártnak tekintik. Nem ért ezzel egyet a jeruzsálemi vezetés, amely megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok is hozzájárult a támadás elhárításához, több eszközt is kilőttek a Jordánia valamint Szíria felett. Cikkünk folyamatosan frissül a legfrissebb eseményekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 12. 11:47
×
×
×
×