eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Karlovy Vary, 2018. július 7.Csuja László rendező (k) az East of the West versenyprogram zsűridíjával a kezében, amelyet a Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjéért ítélték oda az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2018. július 7-én. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: (MTI/EPA/Martin Divisek)

Menekülő szerelmesekről szóló magyar road movie a mozikban

A héten mutatják be a magyar mozik Csuja László Virágvölgy című alkotását. A rendező első nagyjátékfilmje a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg - Enyedi Ildikó mentorálásával, és júliusban megnyerte a Karlovy Vary Filmfesztivál kelet-európai fiatal filmeseket bemutató East of the West szekciójának díját.

A film központi problémája a normalitásra való rákérdezés, ezt pedig egy olyan történet keretében fogalmaztuk meg, ahol van egy lány, aki nem tud semmihez sem kapcsolódni érzelmileg, és császkál egy lakótelepen - mondta az InfoRádiónak Csuja László filmrendező.

A lány hirtelen ötlettől vezérelve ellop egy csecsemőt, elkezd apát keresni a gyereknek, többen elhajtják, míg egy munkásszállón lakó fiú befogadja őket, és sajátjának tekinti a gyermeket. A fiúnak rendkívül korlátozott az egzisztenciája, hiszen munkásszállón él, de mégis azt gondolja, hogy otthont kell teremteni a családjának, halálosan komolyan veszi a helyzetet. A lánynak viszont a család, gyerek dolog csak egy jó játék, érdekes kaland - mesélte a roadmovie történetét a rendező.

imdb
imdb

A rendező elárulta azt is,

a film célja az volt, hogy erős valóságosságot tükrözzön.

Ezt erősítették az amatőr színészek, hiszen a kitalált jelenetek valóságosabban hatnak, ha olyan szereplők játsszák, akikkel ezek az események nem történtek meg, de megtörténhettek volna.

"Amikor a munkásszállóban játszódik a jelenet, akkor olyan emberek szerepelnek ott, akik ott élnek.

Nem dokumentumfilm, nem dokumentarista, mindenki szerepet játszik, de behozza saját világát a filmbe"

- emelte ki Csuja László. Mint mondta, a két főszereplő világából indultak ki, az határozza meg a filmet.

Az Inkubátor Program támogatása 60-80 millió forint volt, ebből nem lehet nagyon látványos bombasztikusságot alkotni, de a rendező célja nem is ez volt. Vass Gergely operatőrrel egy olyan filmnyelvet hoztak létre, amely alkalmazkodik a low budget kondíciókhoz, és az emberi arcokra és történetekre fókuszál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×