eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

A hitleri Németország és Kim Dzsongil Észak-Koreája – moziajánló

Díjnyertes alkotások, horrorfilm, francia vígjáték és dokumentumfilmek debütálnak a mozikban. De érkezik a Jurassic World: Bukott birodalom is.

Egy család széthullásáról és a nagymama után maradt hátborzongató lelki örökségről mesél Ari Aster a Sundance Filmfesztiválon nagy sikerrel debütált alkotása, az Örökség című horror. A kritikák legtöbbje hátborzongató horrormesterműként, amolyan új Az ördögözőként emlegeti Ari Aster első filmjét, amely egyszerre lélektani dráma és rémisztő horror.

25 év telt el a Jurassic Park bemutatása óta, most Jurassic World: Bukott birodalom címmel jött ki egy újabb folytatás. A történet szerint egy vulkánkitörés miatt ki kell menekíteni a szigetről az ott élő őslényeket. A kritikusokat megosztotta Juan Antonio Bayona rendezése: akadtak akik szerint a film klisékből építkezik és csak a látványra összpontosít, mások szerint viszont éppen a képi világa miatt izgalmas ez az alkotás.

A héten kerül a magyar mozikba az Egy fantasztikus nő című alkotás, amely Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjével versenyzett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért. Végül ez az érzékeny, transzszexuális nőről szóló alkotás nyerte el az első szobrot Chilének, s most önök is megnézhetik. Szintén egy érzékeny, finom alkotás a tavaly a Cannes-i versenyprogramban debütált A naplemente ragyogása, Naomi Kawase filmje, ami két zárkózott, sajátos élethelyzetben lévő ember egymásra találásáról mesél.

A héten mutatják be a magyar mozikban a Szerelembe gurulva című belga-francia romantikus vígjátékot, ami egy ötvenes playboyról szól, aki többnyire kitalált történetekkel próbál újabb hódításokat szerezni. Franck Dubosc filmje egy egyszerű romantikus komédia, ám mindez amolyan franciásan szerethető stílusban.

Az észak-koreai filmgyártást akarta fellendíteni Kim Dzsongil, amikor elrabolta a kor egyik legsikeresebb filmes alkotó házaspárját, hogy a rezsim utasításai alapján készítsenek újabb alkotásokat. A pár idővel megszökött, Robert Cannen és Ross Adam pedig most egy dokumentumfilmben dolgozta fel a történetet, a korabeli interjúkat újabb beszélgetésekkel kiegészítve – ezt most Kim Dzsongil bemutatja címmel nézheti meg a magyar közönség. A művészet templomai című dokumentum filmsorozat újabb, tizenegyedik epizódja is a héten kerül a mozikba, ami igen értékes témát: a hitleri Németország művészethez való viszonyát vizsgálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×