eur:
389.81
usd:
361.99
bux:
68449.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nézzen kastélyokat, ma ingyen megteheti

Pénteken van a műemléki világnap, amikor elsősorban azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. Az eseményt Budapesten tudományos üléssel és szakmai elismerések átadásával ünneplik, országszerte pedig tizennégy műemléképület látogatható díjmentesen.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az InfoRádióban elmondta: a Reneszánsz Év kapcsán az idén elkezdődhet a gyulafehérvári székesegyház Lázói János által 1512-ben építtetett kápolnájának a felújítása, és ennek az évnek a feladata Mátyás király kolozsvári lovas szobrának helyreállítása is.

A műemléki világnapon megnyitja kapuit a fertődi Esterházy-kastély, a pécsi Jakováli Hasszán-dzsámi és Idrisz baba türbéje, az ozorai várkastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, a fáji Fáy-kastély, a fertőrákosi püspöki palota, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, Majkon a volt kamalduli remeteség, a péceli Ráday-kastély, a szegvári volt vármegyeháza és a tuzséri Lónyay-kastély.

Az ünnep alkalmából nem csupán díjmentes belépést biztosítanak a tizennégy kiválasztott épületegyüttesbe, hanem rendhagyó idegenvezetéseket is tartanak, így az érdeklődők előtt megnyílnak a műemlékek máskor nem látogatható részei is.

Budapesten tudományos üléssel és szakmai elismerések átadásával ünneplik a műemléki világnapot, emellett tizennégy műemlékegyüttes kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt országszerte.

Április 18. huszonnégy éve a műemlékek, az épített örökség napja, ezen a napon elsősorban azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. A 12 ezer hazai műemlék 8-10 százaléka szorul sürgős felújításra.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×