eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fluxus East a Ludwig Múzeumban

Fluxus East címmel a 20. század második felének egyik meghatározó művészeti mozgalmát bemutató, nemzetközi tárlat nyílik ma este a Ludwig Múzeumban.

A Fluxus a 1960-as és 90-es évek közötti időszak egyik jelentős ellenművészeti mozgalma volt főként amerikai, nyugat-európai és japán központokkal. Célja az volt, hogy elmossa a határokat a művészet és a hétköznapi élet között.

A Fluxus hálózat tagjainak gyakran eltérő stílusú alkotásai is többnyire elegyítik a spontán megnyilvánulásokat a gondosan felépített koncepciókkal. Alkotói olyan műfajok megteremtésében is szerepet játszottak, mint a konceptuális művészet és az akcióművészet, de a mozgalom hatással volt a zenére, az építészetre és a tárgykultúrára is.

A Fluxus East ezen belül célul tűzte ki, hogy a kelet-európai művészeket is bekapcsolja a nyugati világ művészeti áramlataiba, áthidalva ezzel a vasfüggöny korlátait.

A ma nyíló nemzetközi kiállítás elsősorban az egykori keleti blokk országaiban a Fluxus ihlette művészeti tevékenységet mutatja be, amely még ma is hatással vann a fiatal művészekre. A tárlaton Magyarországot Altorjay Gábor, Galántai György, Hajas Tibor, Tót Endre, Tóth Gábor és St. Auby Tamás munkái képviselik.

A kiállított fotográfiák, filmek, levelezések, titkosszolgálati dokumentumok, interjúk és zenei felvételek mellett, olyan tárgyak is szerepelnek a kiállításon, mint a Fluxus Ping Pong, térversek vagy egy berendezett laboratóriumi részleg.

Ma este, a kiállítás megnyitóján a Ludwig Múzeumban több Fluxus művész, többek között: Tót Endre, Eric Andreson, Altorjay Gábor, Geoffrey Hendricks és mozgalom alapítójának tekintett George Maciunas is performanszokkal és videóvetítésekkel mutatkozik be.

A kiállításhoz kapcsolódóan a szervezők holnap egész napos szimpóziumot rendeznek a Fluxus mozgalomról, májusban pedig a Cseh Centrumban és a Ludwig Múzeumban tartanak előadásokat a korszak közép-kelet-európai képzőművészeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×