eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A-50 orosz légtérellenőrző repülőgép. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Furcsa módon ismerték be az oroszok, hogy elvesztettek egy méregdrága katonai repülőgépet

Az A-50 légtérellenőrző gépet az ukrán légvédelem lőtte le még februárban, de Moszkva mindeddig tagadta a repülő elvesztését.

Egy moszkvai bíróság azonban távollétében elrendelte egy ukrán ezredes letartóztatását, mert őt teszik felelőssé tíz orosz katona haláláért. Ők azon az A-50-es légtérellenőrző repülőn szolgáltak, amelyet az ukrán hadsereg 138. légvédelmi rakétadandárja lőtt le. Ennek az egységnek a parancsnoka Mikola Dziaman ezredes, aki a moszkvai törvényszék szerint terrorcselekményt követett el azzal, hogy parancsot adott a gép elpusztításra.

Csakhogy az orosz elfogatóparancsot egyelőre nem lehet végrehajtani, mivel Dziaman ezredes Ukrajnában harcol. Ellenben a bíróság ezzel döntésével elismerte azt, amire a moszkvai katonai hatóságok mindeddig nem voltak hajlandóak, vagyis hogy

az orosz légierő elveszített egy 300 millió dolláros repülőgépet.

Ráadásul a februárban lelőtt gép már a második légtérellenőrző volt, amit az oroszok elvesztettek. Az elsőt január 14-én szedte le az ukrán légvédelem kétszáz kilométernyire a frontvonaltól, orosz terület felett.

Az A-50-ből csak keveset gyártottak és mindössze 10 darab volt hadrendben a háború kitörésekor. Nemcsak drága, hanem igen nagy a harcértéke is. Hatalmas radarjának hatósugara 400 kilométer, és 230 kilométerig 50 célpontot tud egyidőben figyelemmel kísérni. Emellett képes akár 10 vadászgépet is irányítani. Az A-50-nek nem is kell Ukrajna fölé repülnie ahhoz, hogy szemmel tartsa a frontvonal feletti légteret. Ezért tekinti az ukrán légvédelem kiemelt célpontnak ezeket a repülőket.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×