eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A nemzetközi űrállomás (ISS). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kamu pánik a nemzetközi űrállomáson - videó

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) véletlenül vészhelyzeti szimulációt sugárzott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), amelyben bajba jutott űrhajósok ellátásáról beszéltek.

Az űrkutatási hivatal hivatalos csatornáján olyan hanganyagot sugárzott élőben, amely arra utalt, hogy a legénység egyik tagja a dekompressziós betegség hatásait tapasztalja.

A felvételen egy női hang kérte a legénység tagjait, hogy vizsgálják meg a parancsnokot, ellenőrizzék a pulzusát és adjanak neki oxigént, mert "bizonytalan" az állapota. Ezt követően a közösségi média felületeken elterjedt a hír, hogy súlyos vészhelyzet alakult ki az ISS-en.

"Ez a hang egy folyamatban lévő szimulációból származik, ahol a legénység tagjai és a földi személyzet különböző űrbeli forgatókönyvekre készülnek, és nem kapcsolódik valódi vészhelyzethez. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén semmilyen vészhelyzet nincs" - közölte a NASA.

A NASA által véletlenül közzétett hangfelvétel szerint az úgynevezett dekompressziós betegség tüneteit próbálták kezelni, mely alkalmával oxigént is adnak az űrhajósoknak és megpróbálják ráadni a szkafanderét. A betegség során nitrogén vagy más gázbuborék alakul ki a vérben a légnyomás változása miatt, ami halálos is lehet.

Az űrkutatási hivatal arról is beszámolt, hogy a közvetítés idején az ISS-en tartózkodó legénység tagjai éppen aludtak.

A Nemzetközi Űrállomásra a múlt héten érkezett meg a Boeing Starliner űrkapszulája, fedélzetén két, nagy tapasztalattal rendelkező űrhajóssal, akik egy hetet töltenek majd az ISS fedélzetén.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×