eur:
387.54
usd:
357.23
bux:
68363.51
2024. május 23. csütörtök Dezső
A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (b2) és Olaf Scholz német kancellár (j2) sétál a pekingi Tiaojütaj állami vendégház kertjében 2024. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua

Újabb kémbotrány Németországban – ezúttal Kína lehet a megbízó

Újabb feltételezett kémügyet lepleztek le a német a hatóságok. A karlsruhei államügyészség főügyésze kora délelőtt jelentette be, hogy három német állampolgárt őrizetbe vettek. Mindhármukat azzal gyanúsítják, hogy Kína javára kémkedtek.

Az újabb feltételezett kémügy akkor robbant ki, amikor a német hatóságok a múlt héten leleplezett hasonló, de Oroszország javára végzett kémtevékenység szálait igyekeznek gőzerővel felderíteni. Az elmúlt hét közepén a karlsruhei főügyész utasítására a hatóságok két személyt tartóztattak le a bajorországi Bayreuthban. Mindketten kettős, német és orosz állampolgársággal rendelkeznek. A gyanú szerint a két férfi 2023 októbere óta egy orosz titkosszolgálat megbízásából különböző támadásokra, illetve egyéb szabotázsakciókra készült. Ennek érdekében potenciális támadási célpontokat derítettek fel, köztük az amerikai fegyveres erők németországi létesítményeit. Állítólagos céljuk az orosz–ukrán háborúban Ukrajnának nyújtott német támogatás aláásása volt.

Az ARD német közszolgálati televízió ezúttal arról számolt be, hogy a "legfrissebb" őrizetbe vételek kora reggel történtek a hesseni Bad Homburgban és az észak-rajna-vesztfáliai Düsseldorfban. Értesülések szerint két férfit és egy nőt vettek őrizetbe, akik

fedőcéget alapítottak, és német egyetemekkel együttműködve katonailag fontos információk megszerzését, illetve azok Kínának történő továbbítását tűzték ki célul.

A fő gyanúsított, bizonyos Thomas R. egy düsseldorfi házaspárral működött együtt. A hatóságok feltételezése szerint a "megbízó" a kínai állambiztonsági minisztérium volt. Az őrizetbe vett személyek egy meg nem nevezett kelet-németországi egyetemmel már együttműködtek, és állítólag egyes katonai információkat már a megrendelőhöz is eljuttattak.

A ZDF szerint Thomas R. egy kínai titkosszolgálat ügynöke volt. Fő feladata az volt, hogy a német haditechnikával kapcsolatot információkat szerezzen be. Mindenekelőtt olyan innovatív technológiákra vonatkozó információkról volt szó, amelyek Kína számára katonai téren hasznosíthatók.

Az ugyancsak őrizetbe vett düsseldorfi házaspár konkrét feladata pedig az volt, hogy ebből a célból a német tudomány és kutatás képviselőivel kapcsolatokat, illetve együttműködést alakítson ki. Az említett kelet-németországi egyetemmel is a céget alapító düsseldorfi házaspár alakított ki együttműködést.

A karlruhei főügyész értesülések szerit legkésőbb kedden kezdeményezi hivatalosan a letartóztatásukat.

A múlt héten felgöngyölített orosz kémügy rendkívüli felzúdulást okozott német politikai körökben. Olaf Scholz kancellárral az élen a parlamenti pártok – a ellenzéki AfD kivételével – Oroszországot vádolták a történtekért. Az ügy tovább élezte a két ország közötti, az Ukrajna elleni orosz háború több mint két évvel ezelőtti kirobbanása okozta feszültséget.

Moszkva ugyanakkor cáfolta, hogy bármilyen szerepe lett volna a múlt héten leleplezett kémügyben.

A legújabb, ezúttal "kínai vonatkozású" kémbotrány pikantériája, hogy annak leleplezésére nem sokkal Olaf Scholz kancellár Kínában tett többnapos hivatalos látogatása után került sor.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×