eur:
390.68
usd:
360.28
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
01 July 2021, Romania, Mihail Kogalniceanu: On the tarmac of a NATO airport in Romania are two Bell-Boeing V-22 Osprey tilt-rotor convertible aircraft (v) and two Lockheed C-130 Hercules transport aircraft. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

A NATO legnagyobb európai központja épül a szomszédunkban

Megkezdődött az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legnagyobb európai bázisának építési munkálatai a romániai Konstancától északnyugatra található légibázist bővítik.

A Euronews szerint nem egy teljesen új központot építenek, hanem egy – már eddig is a NATO használatában lévő – bázist fognak jelentősen kibővíteni. A fejlesztés összköltségét 2,5 milliárd dollárosra becsülték. A bővítéssel a Mihail Kogalniceanu reptér összterülete 2800 hektárra növekszik, míg a kerülete 30 kilométeres lesz. Az elkészült bázison összesen 10 ezer NATO katona állomásozhat majd a jövőben, valamint az ő családtagjaik számára is biztosított lesz a lakhatás a védett területen belül – írja a Porftolio.

A reptér már eddig is Románia egyik legfontosabb katonai létesítménye volt, de a számos fejlesztés hatására a NATO legnagyobb európai központjává válik majd. Kifutópályákkal bővítik, a várhatóan növekvő számú vadászgépek számára pedig hangárokat húznak fel. Ezeken felül a kiszolgáló és logisztikai létesítményekkel is emelik a bázis kapacitását. Az ide érkező nagyszámú lakosság számára pedig a polgári infrastruktúrát is fejlesztik, iskolák, óvodák, üzletek és kórház is épül.

Románia eddig is fontos tagja volt a NATO-nak, ahol stratégiai jelentőségű bázisok épületek. Az ország a haderejét is jelentős mértékben fejlesztette, ezzel a bővítéssel a katonai szervezet még kiemelkedőbb szerelőjévé válik. Az ország közel fekszik az ukrajnai háborúhoz, valamint az egyre feszültebb moldovai konfliktushoz is, ezért a jövőben kiemelkedő figyelem fordulhat az itteni eseményekre és fejlesztésekre – jegyzi meg a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×