eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The flight of a projectile during a shot from a cannon. 3d illustration.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Nagy fordulat a fronton: szorult helyzetben a lőszer nélküli ukrán hadsereg

Annyira kifogytak az ukránok a lőszerből, hogy felsőbb utasításra a fronton harcolóknak takarékoskodniuk kell a munícióval.

A Der Spiegel számolt be arról, hogy szinte valamennyi ukrán alakulatnál szigorú lőszer-takarékosság lépett érvénybe. A német lapnak névtelenül nyilatkozó ukrán parancsnokok egybehangzóan azt állították, hogy jóformán minden, fronton harcoló egységnek spórolnia kell a munícióval, és a lőszer egy részét még át is kell adnia azoknak a csapatoknak, amelyeket éppen támadnak az oroszok.

Mi több, a hadsereg nemrég kinevezett parancsnoka arra utasította a katonáit, hogy ha az oroszok nem teljes erővel támadnak, akkor csak az állásaikat igyekezzenek tartani, de semmi esetre se indítsanak ellentámadást. Olekszandr Szirszkij vezérezredes arra figyelmeztetett: fennáll a veszélye, hogy az inváziós erők áttörik a frontot és mélyen benyomulnak az ország belsejébe. Állítólag az ukránok úgy próbálnak úrrá lenni a helyzeten, hogy csak a legveszélyesebb helyeken védekező katonáknak küldenek lőszerutánpótlást.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint a frontvonal teljes hosszában az oroszok kezébe került a kezdeményezés. A védők súlyos lőszerhiánya miatt már az oroszok döntik el, hogy mikor és hol indítsanak támadást. Az amerikai kutatóintézet úgy véli: Szirszkij vezérezredes szavai arra utalnak, hogy az oroszok hamarosan a front egy olyan szakaszán indíthatnak offenzívát, amelyre eddig nem számítottak az ukránok. Washingtonban úgy értékelik: a front destabilizálódott és ha a Nyugat nem küld gyorsan lőszert, csak idő kérdése, hogy mikor omlik össze az ellenállás.

Az ISW azt is közölte, hogy az ukránoknak ugyan sikerült Avgyijivka körzetében lelassítaniuk az oroszok előrenyomulását, de a lőszerhiány miatt nem lennének képesek feltartóztatni egy átfogó offenzívát. Márpedig arra kell számítani, hogy az orosz hadsereg ki akarja aknázni azt az előnyt, amit a város négy hónapig tartó ostroma után megszerzett – állapították meg az amerikai szakértők.

Kijev számára némi reményt adhat, hogy a legutolsó hírek szerint 18 ország csatlakozott ahhoz a csoporthoz, amely a csehek által felajánlott lőszerszállítást finanszírozná. A kérdés már csak az, hogy mikor érkezhetnek meg a gránátok Ukrajnába. Petr Pavel cseh elnök március 10-én arról beszélt, hogy az utánpótlás akár heteken belül megindulhat, ha összegyűlt rá szükséges pénz. A kormányfő, Petr Fiala ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy országa csupán a finanszírozást szervezi és a szállítást koordinálja. Mint mondta: ha minden összejön, akkor is hónapokba telik, mire a muníció eljut a fronton harcoló alakulatokhoz.

Ukránok katonák amerikai M777-es tarackkal az orosz állásokat lövik. Sok helyen már alig van lőszer a fegyverekhez.  Forrás: X / euromaidan
Ukrán katonák amerikai M777-es tarackkal az orosz állásokat lövik. Sok helyen már alig van lőszer a fegyverekhez. Forrás: X / euromaidan

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy az első szállítmányoknak belátható időn belül meg kellene érkezniük, bár mint mondta, a teljes mennyiséget, több részletben, hónapok alatt kaphatnák csak meg. A cseh nemzetbiztonsági tanácsadó legutóbbi nyilatkozatában is igyekezett mérsékelni a túlzott várakozásokat. Tomáš Pojar azt mondta, hogy előbb a pénzt kell összegyűjteni, aztán lehet szerződni az eladókkal és csak ezt követően kezdődhetnek meg a szállítások. Ez pedig szerinte júniusnál hamarabb nem várható.

Petr Pavel február közepén jelentette be, hogy "találtak 800 ezer darab eladó, 155 mm-es tüzérségi lőszert" és ha lenne rá pénz, akkor meg is vásárolhatnák a muníciót Ukrajna számára. A hét elején pedig Petr Fiala miniszterelnök közölte, hogy ráakadtak még plusz 200 ezer gránátra, így összesen egymillió darab lőszert lehetne eljuttatni Ukrajnába.

155 mm-es tűzérségi gránátok, amelyek nagyon hiányoznak az ukrán tűzéreknek. Forrás: militarnyi.ua
155 mm-es tűzérségi gránátok, amelyek nagyon hiányoznak az ukrán tűzéreknek. Forrás: militarnyi.ua

A Defence Express ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az óvatos és néha egymásnak némileg ellentmondó kijelentéseket valójában a titkolózás motiválja. A felek ugyanis igyekeznek a lehető legkevesebbet elárulni arról, hogy honnan származhat a hatalmas mennyiségű lőszer. Nem szeretnék, ha az orosz ügynökök idő előtt kiszimatolhatnák az ügylet részleteit.

A Forbes magazin szerint ekkora mennyiség ugyan nem tudja ellentételezni az oroszok saját termelését és az észak-koreai szállításokat, viszont arra elég, hogy az ukránok megtartsák a jelenlegi állásaikat és esetleg újabb ellentámadást is indítsanak. A lap még hozzátette, hogy – amint az várható – az amerikai törvényhozásban a republikánusok hamarosan beleegyeznek Kijev támogatásának folytatásába. Ebben az esetben pedig az ukrán tüzéreknek már bőven lesz gránátjuk, mikorra a tavasz nyárba fordul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×