eur:
394.35
usd:
370.15
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
DITA 155 mm-es cseh gyártmányú önjárólöveg. Forrás: Excalibur Army Ltd.
Nyitókép: Forrás: Excalibur Army Ltd.

Hollandia ultramodern önjáró lövegeket küld Ukrajnának – így működik a cseh csodalöveg

A holland kormány Csehországtól rendelt kilenc DITA önjáró löveget, hogy Ukrajnába küldje.

A fegyverek megrendeléséről az X-en publikáló Nexta számolt be a hágai külügyminisztérium közlésére hivatkozva. A portál emlékeztet rá, hogy nem ez az első holland vásárlás Kijev számára. Korábban száz MR-2 légvédelmi rendszert és száz T-72M harckocsit rendelt a hágai kormány Csehországtól, a vételárat pedig az Egyesült Államokkal és Dániával közösen fizette ki.

A DITA tüzérségi rendszer gyártása 2021-ben kezdődött meg Csehországban. A 155 mm-es NATO-szabványú, L45 csőhosszúságú messzehordó ágyút egy Tatra gumikerekes, 8x8-as alvázra építették. A járművet 400 lőerős motor hajtja, országúton 90, míg terepen 25 km/órás sebességet tud elérni. Figyelemre méltó terepjáró képességekkel rendelkezik: 30 fokos lejtőn tud felkapaszkodni, legnagyobb oldaldőlése 15 fok lehet és 470 mm magas akadályon is képes áthaladni. Árokáthidaló képessége 2 méter, és 1,2 méter mély vízen is átgázolhat.

Az ágyút egy teljesen különálló fegyvertoronyba építették. Automata töltőberendezés szolgája ki, amelybe egyszerre negyven gránátot lehet betölteni. A helymeghatározás, az irányzás és a tűzvezetés is teljesen automatizált, ezért mindössze két katona elég a löveg kezeléséhez.

A DITA cseh önjárólöveg kétszemélyes iránytó fülkéje. Forrás: Excalibur Army Ltd.
A DITA cseh önjárólöveg kétszemélyes iránytó fülkéje. Forrás: Excalibur Army Ltd.

Egyikük a járművet vezeti, míg a másik a tüzér. A löveg akár negyven kilométerre lévő célokat is támadhat. Legnagyobb tűzgyorsasága hat lövés percenként, de folyamatos tüzelés mellett csak öt gránátot tud kilőni ennyi idő alatt.

A DITA alkalmas arra is, hogy úgynevezett szimultán becsapódású sorozatot lőjön. Ebben az esetben a gránátokat egymás után, de különböző csőemelkedéssel lövik ki. Az első röppályája a legmagasabb, majd az utána következőké fokozatosan egyre laposabb. Így a gránátok repülés közben utolérik egymást, és szinte egy időben csapódnak be. Ez olyan, mintha ugyanarra célra egyszerre öt-hat ágyúból lőnének.

A teljesen automatizált és számítógép-vezérlésű tűzvezetőrendszer lehetővé teszi, hogy a DITA a megállást követően nagyon gyorsan tüzet nyithasson, majd még a gránátok célba érése előtt elhagyja a tüzelőállást. A lövegtoronyban van még egy plusz hely egy kisegítő katonának is, aki az újratöltésben segédkezhet. Arra is van lehetőség, hogy a személyzet elhagyja a járművet, és attól távolabb egy biztonságos fedezékből, távirányítással működtesse a fegyvert.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×