eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, volt dél-karolinai kormányzó támogatóihoz beszél egy választási kampányrendezvényen a New Hampshire állambeli Rye településen 2024. január 2-án, három héttel az előválasztások előtt. Az Egyesült Államokban 2024 novemberében tartják az elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/EPA/C. J. Gunther

Nikki Haley "otthon" kapott ki Donald Trumptól

Szombaton Dél-Karolinában tartott előválasztást a Republikánus Párt.

Mint arról a Reuters nyomán a Portfolio beszámolt, a két jelölt közül az előzetesen is esélyesebbnek tartott Donald Trump a szavazatok 59,8, Nikki Haley pedig 39,5 százalékát szerezte meg.

Donald Trumpot széles körben esélyesnek tartották, hogy megnyerje a déli államot, annak ellenére, hogy számos büntetőjogi vádat emeltek ellene, és hogy Nikki Haley Dél-Karolinában született, és két kormányzói ciklusban is győzött.

Trump eddig mind az öt republikánus előválasztási versenyt - Iowában, New Hampshire-ben, Nevadában, az amerikai Virgin-szigeteken és most Haley szülőállamában - megnyerte.

Dél-Karolina államban összesen mintegy 750 ezer szavazatot adtak le az előválasztáson résztvevők, ami az előválasztások rendszerének bevezetése, 1980 óta a legnagyobb részvételt jelenti. 2016-ban 530 ezer, 2012-ben pedig 603 ezer szavazó élt az előválasztás jogával a republikánusok körében.

Donald Trump dél-karolinai választási központjában, Columbiában szombat este támogatói előtt úgy fogalmazott, hogy "15 percig ünnepelhetünk, de utána vissza kell térni a munkához", amivel utalt a következő másfél hét folytatódó előválasztási folyamatára. A volt elnök ellenfelével, Nikki Haley-vel kapcsolatban egy szombat esti másik nyilatkozatban úgy fogalmazott, nem nagyon figyeli őt, és "abban sem biztos, hogy igazán versenyben van még". Hozzátette, hogy már Joe Biden hivatalban lévő elnök legyőzésére összpontosít.

Nikki Haley a saját államában elszenvedett veresége ellenére megerősítette, hogy folytatja kampányát, és ott lesz a következő előválasztásokon is. Választási eredményváró-gyűlésén Charlestonban azt hangoztatta, hogy "Amerika szétesik, ha a rossz választást hozzuk", hozzátette, hogy a republikánusoknak le kell győzniük Joe Bident novemberben, de ezt - véleménye szerint - Donald Trump nem képes elérni.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×