eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A-50 orosz légtérellenőrző repülőgép. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Wikipédia

Újabb súlyos veszteség érte az orosz légierőt

Úgy tudni, hogy megint elvesztettek egy A-50 légtérellenőrző repülőgépet.

Az X-en megjelent hírek szerint az orosz légierő újabb A-50 (NATO-kódja: Mainstay) repülő harcálláspontot veszített. Orosz források azt állítják, hogy ezt a gépet is ugyanott lőtték le, ahol az előzőt és ahogy a korábbi esetben is, tévedésből, a saját légvédelmük végzett az A-50-el. A légelhárítás Mariupol körzetében nyitott tüzet a légtérellenőrző repülőre.

Az A-50-est az Il–76 szállítógép alapján hozták létre a Berijev tervezőirodában. Az első változat még 1978-ban szállt fel, amelyet 1984-től állítottak hadrendbe állították. 1992-ig összesen 40 darab készült belőle. Nagyon hasonló feladatot lát el mint a NATO-ban használt E–3 Sentry és az újabb, E-7 Wedgetail AWACS repülőgépek. Fontos szerepet játszanak a légtámadások irányításában, illetve a cirkáló rakéták célpontjainak felderítésében és kijelölésében.

Január 14-én az ukrán hadsereg azt jelentette, hogy lelőtt egy orosz katonai légtérellenőrző gépet az Azovi-tenger felett. Korábban pedig arról számoltak be, hogy egy dróncapással súlyosan megrongálniuk egy Belorussziában állomásozó orosz A-50-est. A három gép elvesztése azért is érinti érzékenyen az orosz légierőt, mert független források szerint a háború kitörésekor mindössze 9-10 ilyen nagy értékű repülő harcállásponttal rendelkezett csak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×