eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Járőröző katona és rendőr a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Mórahalom térségében 2016. február 8-án. Az illegális migráció fokozódása miatt 2016. február 5-től növelték a rendőri létszámot a déli határnál.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Elemző: ismét az egekben a migráció, van, ahol megduplázódott az érkezők száma

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, vagyis a Frontex jelentése szerint az Európai Unió külső határain észlelt irreguláris határátlépések számában 2016 óta a legmagasabb értéket mérték.

2023 első 11 hónapjában 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest az észlelt irreguláris határátlépések száma – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Vargha Márk szerint beigazolódott, amit eddig is sejtettünk a korábbi hónapok adatai alapján: 2016 óta ez a legmagasabb érkezésszám, legalábbis november 30-ig bezárólag - mondta az elemző. Hozzátette, kiemelkedik a többi közül a nyugat-afrikai migrációs útvonal, ami Afrika nyugati partjaitól a Kanári-szigetek felé tart. Mivel a szigetcsoport Spanyolország része, így ez szintén az Európai Unió egyik tengeri külső határa.

Vargha Márk konkrét számokat is ismertetett: a magas érték 355 300 főt jelent. Mint mondta, olyan útvonalak is voltak, ahol viszont csökkent a forgalom, például a nyugat-balkáni, ahol 28 százalékkal esett vissza az érkezők száma. A nyugat-mediterrán útvonal terhelése szinte elenyésző mértékben, 2 százalékkal csökkent, a keleti útvonal 10 százalékkal, és a La Manche csatornán is 14 százalékkal kevesebben érkeztek.

Volt viszont három útvonal, ahol növekedett a forgalom:

az első helyen a nyugat-afrikai áll 116 százalékkal, a második a közép-mediterrán útvonal növekedése 61 százalékkal, a harmadik pedig a kelet-mediterrán útvonal 47 százalékkal.

A Migrációkutató Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy marokkóiak érkeznek nagy számban, valamint afgánok is, de alapvetően a szubszaharai országok polgárai vannak a legtöbben, ők nagyon sokan vannak, elsősorban a nyugat-afrikai migrációs útvonal miatt, de nagyon sok a szíriai is – tette hozzá Vargha Márk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×