eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
A nepáli Yeti Airlines egyik ATR 72 típusú utasgépe. Forrás: Yeti Airlines
Nyitókép: Forrás: Yeti Airlines

Élete utolsó másodperceiben videóra vette repülője zuhanását

A nepáli repülőszerencsétlenség egyik áldozata a végső pillanatig videózta az eseményeket. A földön pedig egy szemtanú vette fel a gép utolsó másodperceit.

Még januárban történt a tragédia, amikor a nepáli Yeti Airlines utasgépe, 72 emberrel a fedélzetén, leszállás közben szerencsétlenül járt. A Katmanduból Pokharába tartó járaton legalább 68-an haltak meg, köztük 37 férfi, 25 nő, három gyermek és három csecsemő. Az áldozatok többsége nepáli volt, de indiaik, oroszok, koreaiak, valamint ausztrál, argentin, ír és francia utasok is életüket vesztették.

A gépen utazott, három barátjával, az indiai Sonu Jaiswal is, akik élőben közvetítette a repülés utolsó pillanatait. A videó első képein Jaiswal még boldogan mosolyog, majd nagy kavarodás után lángok törnek fel és a közvetítés véget ér. A felvételeken semmi nem utal arra, hogy a repülőgéppel valami gond lenne.

Az ATR 72-es típusú trubólégcsavaros utasgép 27 perces repülés után, éppen a Pokharában nemrég megnyílt replőtéren próbált leszállni, amikor egy szurdokba zuhant. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép magasra emelte az orrát, a bal szárnyára dőlt és átfordulva, orral előre bezuhant a szurdokba.

A repülési adatok elemzése után a szakértők azt gyanítják, hogy a gép leszállás közben - valószínűleg a pilóta hibájából - átesett, és ez okozhatta a katasztrófát. Az átesés a repülésben használatos szakkifejezés és azt jelenti, hogy a szárnyakon hirtelen lecsökken a felhajtóerő. Ennek egyik oka az lehet, ha a pilóta túlságosan felemeli a gép orrát, ami a sebesség csökkenését és ezzel - a szárny körüli áramlás jelentős lassulása miatt - a felhajtóerő elvesztését is eredményezi.

Yeti Airlines utasgépének tragédiája volt Nepálban az elmúlt 30 év legsúlyosabb repülőgép-szerencsétlensége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×