eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
CV-90, Ukrán lövész páncélos. Forrás: X / Astraia Intel
Nyitókép: Forrás: X / Astraia Intel

Kaiser Ferenc: az oroszok terrorbombázással próbálkoznak a sártengerré vált Ukrajnában

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: hiába érkezett meg a tél Ukrajnába is, ahhoz még nincs elég hideg, hogy megszűnjön a sártenger, így állóháború alakult ki.

Az elmúlt hetek hatalmas esőzései sártengerré változtatták az ukrán vidéket. Ez az úgynevezett raszputyica pedig lényegében minden nagyobb támadó hadműveletet megállított az arcvonalban. A szakértő úgy véli: mindez így is marad addig, amíg a vastag sár teljesen át nem fagy a szilárd altalajig.

"Hacsak a sár felső rétege fagy meg, akkor olyan lesz, mint a vékony jég: amint nehéz járművekkel ráhajtanak, beszakad az egész. Márpedig egy komolyabb támadáshoz szükséges a harckocsik és a lövészpáncélosok megmozdítása is" – hangsúlyozta Kaiser Ferenc.

Az NKE docense ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy már tavaly télen sem volt elég hideg ahhoz, hogy az ukrán vidék járható legyen nehéz harcjárművekkel is. Így tavaszig kellett várni a nagyobb hadműveletekre. "Elképzelhető – tette hozzá Kaiser Ferenc –, hogy ez az idén sem lesz másképpen."

Arról is beszélt, hogy milyen nehéz körülmények között kell harcolniuk a katonáknak a lövészárkokban. A hatalmas sárban alig lehet mozogni, az állandó nedvesség miatt pedig gyakran kell váltani az első vonalban lévőket, mert az átázott ruházat miatt könnyen megbetegedhetnek.

Kaiser Ferenc szerint a helyzet az oroszoknál talán még rosszabb lehet, mivel az ukránok már megkapták a legkorszerűbb nyugati téli ruházatot, amely sokkal jobban szigetel a hideg és a nedvesség ellen. Az oroszoknak azonban nincs ilyen felszerelése.

Ez a videó egy elhagyott orosz lövészárokrendszerről készült:

A szakértő beszélt a Kijevet ért legutóbbi dróntámadásról is, amely szerinte egyfajta pótcselekvés lehetett az oroszok részéről. "Már régóta várja mindenki, hogy az orosz hadsereg újabb, nagy offenzívát indít az ukrán kritikus infrastruktúra, vagyis az áramellátás és a távhőszolgáltatás ellen. Tavaly is ezt csinálták, mert a civil lakosság szenvedéseinek fokozásával akarták térdre kényszeríteni Ukrajnát. Most is valami hasonlót tesznek, bár egyelőre nem olyan intenzitással, mint tavaly. Vaktában ágyúzzák, drónokkal támadják a városokat" – mondta a szakértő.

Kaiser Feremnc szerint azt is lehet, hogy az oroszok ezzel igyekeznek elterelni a figyelmet egy készülő, komolyabb támadásról, majd hozzátette: "Ezek az akciók egyelőre csak a lakosság megfélemlítésére irányuló terrorbombázáshoz hasonlítanak, bár ahhoz meg nem vetnek be elég eszközt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×