eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál
Az izraeli haderő egyik AH–64 Apache harci helikoptere rakétákat lő ki gázai övezeti célpontokra az izraeli Szderót városból fényképezve 2023. november 1-jén. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások eddig több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Égő házak és autók - a Hezbollah lecsapott Izrael északi részére – percről percre

Még mindig több mint húszezer sebesült van a Gázai övezetben – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet. Az amerikai elnök szerint „időt kell adni a foglyok kijuttatására”. Nem tart az izraeli-palesztin konfliktus eszkalálódásától László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője. Ferenc pápának félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban. Libanont lőtték az Izraeli Védelmi Erők. A háború hírei csütörtökön.

2023.11.02. 22:48

Tengervízben mosnak, mosdanak a tengerhez közel lakók

Deir el-Balah, 2023. november 2.
A vízellátás akadozása miatt palesztinok tengervízzel mosnak, mosogatnak és mosakodnak a Gázai övezet déli részén fekvő Deir el-Balah tengerpartján 2023. november 2-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
MTI/EPA/Haiszam Imad
A vízellátás akadozása miatt palesztinok tengervízzel mosnak, mosogatnak és mosakodnak a Gázai övezet déli részén fekvő Deir el-Balah tengerpartján 2023. november 2-án. MTI/EPA/Haiszam Imad
2023.11.02. 21:47

Izrael nem rendezi meg a 2024-es vízilabda Eb-t

A vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN) csütörtökön közleményben bejelentette, hogy az előzetes tervektől eltérően a háborús helyzet miatt nem Izraelben rendezik a januári, olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságot.

2023.11.02. 21:07

Izrael: van módszerünk, meg fogjuk semmisíteni az összes Hamász-alagutat

Az izraeli hadsereg körülzárta Gáza várost - jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő csütörtök este. Beni Ganz tárca nélküli miniszter pedig kijelentette: "alapvetően meg akarjuk változtatni a valóságot az ország déli részén és az egész országban".

2023.11.02. 19:52

Növekvő antiszemitizmussal néz szembe a franciaországi zsidó közösség

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta növekvő antiszemitizmussal találják szembe magukat a franciaországi zsidó közösség tagjai: három hét alatt összesen 819 antiszemita cselekedetet jelentettek Franciaországban, többet, mint előtte egy év alatt - írta csütörtökön a France24 francia állami hírtelevízió a honlapján.

A sérelmek skálája a verbális bántalmazástól és antiszemita grafittiktől fizikai támadásokig és halálos fenyegetésekig terjed. (MTI)

2023.11.02. 19:49

USA: szünetre van szükség a túszok kijuttatásához

Hetvennégy kettős állampolgárságú amerikai hagyhatta el a Gázai-övezetet csütörtökön - közölte Joe Biden elnök a Fehér Házban. Az elnök egy nemzetközi tárgyalás előtt újságírók előtt számolt be a fejleményről, amelyhez többet nem fűzött.

Biden szerdán este egy kampányrendezvényen szintén röviden beszélt a gázai helyzetről, amikor egy ott feltűnő tüntető kérdésére azt mondta, hogy "szünetre" van szükség a harcokban. "A szünet azt jelenti, hogy idő nyílik a túszok kijuttatására" - fogalmazott az elnök.

Később a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta: az amerikai elképzelés "humanitárius szünetek" sorát jelentené, amelyek lehetővé tehetik humanitárius segélyek bejutását és emberek kijuttatását. John Kirby csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy állandóan változó körülményekről van szó, és arról nem tudott részletekkel szolgálni, hogy mennyi időbe telhet, amíg mind a 400 ott tartózkodó amerikai állampolgár kijuthat a katonai művelet alatt álló palesztin területről. (MTI)

2023.11.02. 19:42

A WHO: a kórházakban nincsenek Hamász-állások, legfeljebb alattuk

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nincs tudomása a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet állásairól a gázai övezeti kórházak területén - közölte csütörtökön Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója Genfben. Mint mondta, a WHO szoros kapcsolatban áll a terepen dolgozó egészségügyi személyzettel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szervezet nem rendelkezik információkkal arról, hogy az egészségügyi intézmények alatt esetlegesen mi zajlik. (MTI)

2023.11.02. 19:18

Tilalom és feloszlatás - szigorú német fellépés palesztin szervezetekkel szemben

A német kormány teljes tilalmat rendel el a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet összes tevékenységére, és feloszlatja a Samidoun palesztin szervezetet - jelentette be a német belügyminiszter, Nancy Faeser.

2023.11.02. 18:14

Német külügyminiszter: ismét van zsidógyűlölet Németországban

A ZDF televíziónak adott exkluzív interjúban igyekezett magyarázni Annalena Baerbock, hogy országa nem ellenezte annak az ENSZ-határozatnak az elfogadását, amely haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben.

2023.11.02. 18:02

Égő házak és autók - a Hezbollah lecsapott Izrael északi részére

Az X-en megjelent képek szerint rakétacsapás érte Kiryat Shmona városát. Az Izrael északi részén, a libanoni határhoz kezel fekvő településen épületek és autók gyulladtak ki.

Az észak-izraeli Kiryat Shmona a Hezbollah rakétatámadása után. Forrás: X / OSINTdefender
Az észak-izraeli Kiryat Shmona a Hezbollah rakétatámadása után. Forrás: X / OSINTdefender

A rakétákat az iráni támogatást élvező Hezbollah lőtte ki, válaszul az izraeli hadsereg gázai hadjáratára. A szélsőséges, iszlamista szervezet korábban már több alkalommal is lőtt izraeli településeket, de hosszú ideje ez a legsúlyosabb támadás.

Lángoló roncsok a Hezbollah rakétacsapása után. Forrás: X / OSINTdefender
Lángoló roncsok a Hezbollah rakétacsapása után. Forrás: X / OSINTdefender

Sebesültekről vagy halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

2023.11.02. 16:27

Ellenőriznek

Közel húszezer személyt és tízezer járművet ellenőriztek az olasz hatóságok a Szlovéniával közös határon az október 21-től újra bevezetett határellenőrzés keretében - közölte Matteo Piantedosi belügyminiszter a szlovén és horvát kollegájával Triesztben tartott megbeszélése után csütörtökön.

Az olasz belügyi tárcavezető a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés visszaállítása egyik országnak sem volt a kedvére. "Szükséges volt, ahogyan erre az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanását követő biztonsági elemzések rámutattak" - hangoztatta Matteo Piantedosi. (MTI)

2023.11.02. 13:40

Nyolc magyar állampolgárnak sikerült kijutnia a Gázai övezetből – videó

A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

2023.11.02. 13:26

Új mestertervvel vetnének véget a gázai konfliktusnak – Izrael is nyitott rá

A túszok megmentése kerül a középpontba.

2023.11.02. 12:23

Szakértő: így akarhatja kiszorítani Izrael a palesztin lakosságot

Izrael gázai katonai akciójának kezdete óta először nyitották meg a határátkelőt Egyiptom irányába. Novák Attila Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát kérdeztük.

2023.11.02. 12:07

Izraeli lövések okozták pásztorok halálát Dél-Libanonban

Újabb két ember halt meg Dél-Libanonban izraeli lövésektől az ANI libanoni hírügynökség csütörtöki tájékoztatása szerint. A két, 20, illetve 22 éves pásztor eltűnését szerdán jelentették, a libanoni hadsereg pedig nem sokkal később - a libanoni ENSZ-misszió (UNIFIL) segítségével - talált rá a holttestekre az izraeli határhoz közeli Vazzáni településnél.

Az izraeli erők a keresés idejére szüneteltették támadásaikat - tették hozzá az UNIFIL részéről. Ugyancsak csütörtökön a Hezbollah síita milícia közölte, hogy megsemmisített egy drónt, mely behatolt a libanoni légtérbe. Az izraeli-libanoni határ térségben gyakoriak a tűzpárbajok a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael elleni október 7-ei támadása óta. Izrael október végén - a harcok kiterjedésétől tartva - evakuált több települést a libanoni határ közelében.

Az AFP francia hírügynökség adatai szerint a harcok kirobbanása óta már 66-an vesztették életüket a Libanon déli részét érő izraeli támadásokban, közülük 48-an az Irán támogatta Hezbollah tagjai voltak. Az utóbbi hetekben mind Teherán, mind a Hezbollah többször hangoztatta, hogy támogatja a Hamászt.

2023.11.02. 11:32

MSF: több mint húszezer sebesült van még mindig a Gázai övezetben

Még mindig több mint húszezer sebesült van a Gázai övezetben – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet azután, hogy szerdán először menekítettek Egyiptomba palesztin betegeket és külföldieket vagy kettős állampolgárokat.

"A tragédia mértéke példátlan" - jelentette ki az ENSZ palesztin menekülteket segítő hivatalának (UNRWA) a vezetője, Philippe Lazzarini. Személyes tapasztalaton alapuló megállapítását megerősítette több civilszervezet is.

Az MSF arról számolt be, hogy mind a 22 nemzetközi munkatársának sikerült elhagynia az övezetet Egyiptom felé, egyúttal azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy minél több embert evakuáljanak a palesztin területről. "Azoknak, akik el akarják hagyni a Gázai övezetet, lehetővé kell tenni, hogy ezt további késedelem nélkül megtehessék, és ez nem jelenti azt, hogy később ne térhetnének vissza" - közölte az MSF, és azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket.

Egy egyiptomi tisztségviselő szerint 76 sebesült palesztin és 335 külföldi, illetve kettős állampolgár szerdán elhagyhatta az övezetet abban az evakuálási műveletben, amely az első volt az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta.

Lazzarini szerdán azt mondta: október 7-e óta több mint 70 UNRWA-alkalmazott halt meg a Gázai övezetben. Kifejezte sajnálkozását amiatt is, hogy az övezetbe eddig bejutott humanitárius segély messze nem elegendő. Szólt arról, hogy az övezetben a gyerekek "egy korty vizet és egy darab kenyeret" kértek tőle. "Ez volt humanitárius pályám egyik legszomorúbb napja" - tette hozzá. Beszámolt arról, hogy csaknem egy hónapja nem jutott be üzemanyag-szállítmány az övezetbe, és ez katasztrofális hatással van a kórházak, a pékségek és a vízművek működésére, de a segélyszervezetek munkájára is".

Az izraeli védelmi minisztériumnak a palesztin területi civil tevékenységeket felügyelő szerve (COGAT) szerint szerdán 61 teherautónyi humanitárius segély érkezett az övezetbe Egyiptom felől. "Az alapvető egészségügyi felszereléseket és a humanitárius személyzetet be kell engedni az övezetbe, amelynek kórházai túlterheltek, és amelynek egészségügyi ellátórendszere a teljes összeomlás szélén van" - közölte az MSF.

2023.11.02. 10:16

Az izraeli hadsereg a Hamász infrastruktúráját támadta

Az izraeli hadsereg a Hamász katonai infrastruktúráját támadta, és több tucat iszlamista fegyverest ölt meg szerda este óta a Gázai övezetben – közölte a hadsereg szóvivője csütörtök reggel. A Hamász médiahivatalának közlése szerint az izraeli hadsereg legkevesebb 195 palesztint ölt meg a Gázai övezet északi részén, a dzsabálíjai menekülttáborban az elmúlt két napban.

A páncéltörő rakétákkal, kézigránátokkal és lőfegyverekkel felszerelt palesztin fegyveresek ellen az izraeli hadsereg a szárazföldi és a légierőt is bevetette. Az elmúlt napokban megsemmisítették a Hamász katonai infrastruktúrájának több elemét, fegyverraktárakat, fegyvergyártó műhelyeket, rakétaindító állásokat – fejtette ki a hadsereg szóvivője.

Daniel Hagari még kedden közölte, hogy a légierő Dzsabálija központjában bombázott egy olyan épületet, aminek föld alatti bunkerében a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információja szerint a Hamász több fegyverese rejtőzködött. A hadsereg által készített videofelvételeken a becsapódó rakéták robbanása után láthatók további robbanások, ami arra utal, hogy a Hamász a bunkerben vagy bunkerekben nagymennyiségű robbanószert tartott – tette hozzá a szóvivő.

A bombázásban több más épület is összeomlott, aminek következtében számos palesztin fegyveres, de civilek is életüket vesztették. Meghalt ott az egyik Hamász-zászlóalj parancsnoka, az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadás egyik vezetője, Ibráhim Biari is – mondta. A Hamász médiahivatala szerint szerint a 195 halott mellett 777-en megsebesültek, és mintegy százhúsz ember a romok alatt rekedt.

2023.11.02. 09:33

Iatvan ország hétezer állampolgára szeretné elhagyni a Gázai övezetet

Hatvan ország mintegy hétezer állampolgára vár arra, hogy elhagyhassa a Gázai övezetet – közölte az Egyiptomban akkreditált nagykövetségek képviselőivel a kairói külügyminisztérium csütörtökön az evakuáláshoz szükséges dokumentumok és a művelet logisztikájának a bemutatására összehívott tájékoztatón.

A tájékoztatóból nem derült ki, hogy a távozni kívánó hétezer ember második útlevéllel rendelkező palesztinokat is magában foglal-e. Az övezetből távozni nem kívánó külföldi állampolgárok száma szintén nem ismeretes.

Szerdán, a gázai hadműveletek kezdete óta először több száz külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin hagyta el a lezárt tengerparti területet. A távozók között a német külügyminisztérium közleménye szerint nemzetközi segélyszervezeteknél dolgozó német állampolgárok is voltak. Őket a kairói nagykövetség munkatársai fogadták a határátkelőnél.

Szerdán először szállítottak sérült palesztinokat is egyiptomi kórházakba. A The New York Times című amerikai lap szerint csütörtökön további mintegy 600 külföldi lépett át Egyiptomba Rafahnál. Köztük mintegy négyszáz amerikai, valamint svájci, olasz, görög, holland, belga, magyar, horvát, mexikói, dél-koreai és más állampolgár.

2023.11.02. 09:04

Szemléletes térképek arról, hogyan nyomul előre az izraeli hadsereg

Hamarosan elvághatják Gáza várost a többi palesztin területtől. Térképen is látszik az izraeli csapatok előnyomulása.

2023.11.02. 08:41

Képeken a Gáza elleni invázió

Friss fotókat publikált az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Twitter-oldala a Gáza ellen zajló katonai műveletekről.

2023.11.02. 07:37

„Amerikában nincs helye a gyűlöletnek senki ellen”

Az Egyesült Államokban tapasztalható iszlamofóbia elleni fellépésről készít nemzeti tervet az amerikai kormány a Fehér Ház szerdai bejelentése szerint.

A Biden-kormányzat a muszlim egyesületek, érdekvédelmi csoportok, kongresszusi képviselők és más szervezetek képviselőivel együttműködve nemzeti stratégiát dolgoz ki „az iszlamofóbia és a gyűlölet minden formája ellen” – közölte közleményében Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

„Az amerikai muszlimok és annak tekintett emberek, például az arabok és a szikhek túl sokáig aránytalanul sok, gyűlöletből fakadó támadást és egyéb diszkriminatív incidenst szenvedtek el” – mondta Jean-Pierre.

„Mindannyian gyászoljuk Wadea Al-Fayoumet, egy 6 éves palesztin-amerikai muzulmán kisfiút, akit a közelmúltban barbár módon gyilkoltak meg, valamint az édesanyját, aki ellen Chicago melletti otthonukban követtek el brutális támadást.” „Amerikában nincs helye a gyűlöletnek senki ellen” – közölte a Fehér Ház.

(MTI)

2023.11.02. 07:28

Joe Biden: szerintem szünetre van szükségünk

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hamász között az amerikai elnök a konfliktusról szóló szerdai politikai tanácskozáson.

2023.11.02. 06:13

Libanont lőtte az IDF

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint légi és tüzérségi csapásokat hajtottak végre Libanonban, miután ismeretlenek rakétákat lőttek ki az egyik repülőgépükre, illetve Izrael felé. A hadsereg szerint egy föld-levegő rakétát lőttek ki egy pilóta nélküli légi járműre az éjszaka folyamán. A drónt nem találták el.

Válaszul a hadsereg csapást mért a kilövés mögött álló sejtre, valamint a kilövés helyszínére – állítja a közlemény. Emellett a szárazföldi erők tüzérségi lövedékeket lőttek ki egy másik rakétatűz forrása felé, ahonnan a Dov-hegy és a Hermon-hegy térségét lőtték. A hadsereg egyik esetben sem azonosítja az állítólagos támadókat, ugyanakkor Izraelnek a Hamász elleni háború október 7-i kezdete óta folyamatosan a Hezbollah vezette támadásokkal kell szembenéznie. (Hvg.hu via Times of Israel)

2023.11.02. 06:01

Elemző: öngyilkosság lenne bárkinek is beszállni az izraeli konfliktusba

Nem tart az izraeli-palesztin konfliktus eszkalálódásától László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

2023.11.02. 05:01

Ferenc pápa: minden háború vereségnek számít

Minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre - mondta el Ferenc pápa első tévéhíradós interjújában, amelyet a RAI olasz közmédia sugárzott szerda este.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×