eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál
Izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált egyik ház előtt, a Gázai övezet határtérségében fekvő Nir Oz kibucban 2023. október 30-án. A kibuc lerohanásakor a palesztin fegyveresek mintegy száz lakót megöltek, hetvenet túszként elraboltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Szemléletes térképek arról, hogyan nyomul előre az izraeli hadsereg

Hamarosan elvághatják Gáza várost a többi palesztin területtől. Térképen is látszik az izraeli csapatok előnyomulása.

A szerda kora esti állás szerint már csak mintegy 800 méter választotta el az IDF páncélos ékét arról, hogy a tengert elérve kettévágja a Gázai övezetet és szorosra záruljon az ostromgyűrű Gáza városa körül – olvasható „A háborúk világa, a világ háborúi” Facebook-oldalon.

A War Mepper oldaltól átvett térképeken jól látszik a hadsereg térhódítása a Gázai övezetben.

Az északi határ tengerpartjával párhuzamosan haladó oszlop feladata, hogy minél hamarabb elvágja a Hamászt a tengertől. Ennek célja, teljes izoláció. Az északi határ keleti csücskéből indult támadás célja a területnyerés, felzárkózás a sűrűn lakott övezetre. A harmadik, a déli pedig az övezet kettévágása, amelyet követően kezdődhet Gáza városának igazi ostroma - írják a szakoldalon.

Az izraeli csapatok már ma elérhetik ennél a résznél a tengert. Közben azt is jelentették, hogy tegnap 9 katona meghalt, amikor egy harckocsi aknára futott és egy másikat, egy csapatszállítót pedig találat ért. Ez utóbbinál heten vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×