eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
The MIM-104 Patriot is a surface-to-air missile (SAM) system, the primary of its kind used by the United States Army
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Félelmetes orosz veszteségről beszélnek az ukránok – videó

Az ukrán hadsereg visszavert egy újabb orosz támadást a Donyeck megyei Avgyijivka városánál, az ország keleti részében – közölte a hadsereg pénteki közleményében.

Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált. „Az ellenség felújította támadásait, és nem adja fel az Avgyijivka bekerítésére tett kísérleteit” – közölte az ukrán hadsereg vezérkara a Facebook-oldalán. A közlemény szerint az ukránok szilárdan tartják a védelmi vonalaikat, és azt írták,

az orosz erők 24 óra alatt mintegy 900 embert és 150 páncélozott járművet vesztettek.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő oldalon közzétett egy fotót, amin egy összeroncsolódott páncélozott jármű és egy holttestnek tűnő alak elmosódott képe látszik.

Valerij Zsaluznij, az ukrán hadsereg főparancsnoka csütörtök este a Telegramon közölte, hogy Avgyijivkában járt, „ahol az ellenfél nem adja fel a védelmünk áttörésére irányuló kísérleteit”. Elmondta, hogy a parancsnoksággal megvitatta az ott állomásozó egységek taktikáját és „kiemelt szükségleteit”. Az általa közzétett videón a tábornok sisakban és golyóálló mellényben látható, amint egy óvóhelyen lévő parancsnoki állásban katonákkal beszélget.

„Az ellenség aktívan alkalmaz rohamosztagokat, nagyszámú páncélozott járművet indít, valamint repülőket és tüzérséget vet be”

– számolt be Zsaluznij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken üdvözölte Joe Biden „erőteljes beszédét”, aki előző nap Kijev további amerikai megsegítésére szólított fel. „Amerika befektetése Ukrajna védelmébe szavatolja Európa és a világ hosszú távú biztonságát” – írta Zelenszkij az X közösségi oldalon.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×