eur:
394.06
usd:
363.57
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Újoncok kiképzésen vesznek részt a dél-oroszországi Rosztovi terület egyik gyakorlóterén 2022. október 4-én. Az orosz védelmi miniszter szerint több mint 200 ezer embert soroztak be az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.
Nyitókép: Arkagyij Budnyickij/MTI

Mentálisan beteg katonák ezrei harcolhatnak az orosz hadseregben

Jelentések szerint az Ukrajnába küldött minden harmadik katona szenved a harctéri stressz okozta lelki problémáktól.

A brit védelmi minisztérium szokásos napi jelentésében megdöbbentő tényekről tudósít. Orosz pszichológusok nagyjából százezer katonánál diagnosztizálták már a hivatalosan a poszttraumatikus stressz szindrómának (PTSD) nevezett betegséget. Ez egyfajta védekezési mechanizmus, amely súlyos, megrázó események után lép fel, és amelynek során a borzalmas emlékképek rendszeresen ismétlődve jelennek meg a tudatban.

Ennek következtében akár részleges vagy teljes cselekvőképtelenség is felléphet. A PTSD-t korábban harctéri stresszként is leírták, a magyar köznyelv pedig a második világháború idején úgy emlegette, hogy az áldozat "légnyomást kapott".

Londonban emlékeztettek rá, hogy korábban már több orosz harctéri parancsnok is panaszkodott a katonái gyatra mentális állapotára. Az egyik legismertebb katonai vezető Ivan Popov vezérőrnagy, az 58. vegyes hadosztály parancsnoka volt, akit bíráló megjegyzései miatt le is váltottak.

Ugyanakkor a brit védelmi minisztérium szerint a súlyos mentális gondokkal küzdő orosz katonák száma még a hivatalosan elismert százezernél is több lehet, mivel nem tudják időben váltani az első vonalakban harcolókat. Márpedig ha az orosz vezetés nem törődik a katonái mentális egészségével, az előbb-utóbb az alakulatok harcértékének romlásához fog vezetni.

Az orosz sorozóbizottságok orvosai a háború kitörése óta sokkal szigorúbban bírálják el a különféle egészségügyi okokra hivatkozó felmentési kérelmeket. A britek szerint így sok olyan behívottat is a frontra küldenek, aki vagy fizikai, vagy mentális állapota miatt valójában alkalmatlan lenne a katonai szolgálatra.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×