eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Újoncok kiképzésen vesznek részt a dél-oroszországi Rosztovi terület egyik gyakorlóterén 2022. október 4-én. Az orosz védelmi miniszter szerint több mint 200 ezer embert soroztak be az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.
Nyitókép: Arkagyij Budnyickij/MTI

Mentálisan beteg katonák ezrei harcolhatnak az orosz hadseregben

Jelentések szerint az Ukrajnába küldött minden harmadik katona szenved a harctéri stressz okozta lelki problémáktól.

A brit védelmi minisztérium szokásos napi jelentésében megdöbbentő tényekről tudósít. Orosz pszichológusok nagyjából százezer katonánál diagnosztizálták már a hivatalosan a poszttraumatikus stressz szindrómának (PTSD) nevezett betegséget. Ez egyfajta védekezési mechanizmus, amely súlyos, megrázó események után lép fel, és amelynek során a borzalmas emlékképek rendszeresen ismétlődve jelennek meg a tudatban.

Ennek következtében akár részleges vagy teljes cselekvőképtelenség is felléphet. A PTSD-t korábban harctéri stresszként is leírták, a magyar köznyelv pedig a második világháború idején úgy emlegette, hogy az áldozat "légnyomást kapott".

Londonban emlékeztettek rá, hogy korábban már több orosz harctéri parancsnok is panaszkodott a katonái gyatra mentális állapotára. Az egyik legismertebb katonai vezető Ivan Popov vezérőrnagy, az 58. vegyes hadosztály parancsnoka volt, akit bíráló megjegyzései miatt le is váltottak.

Ugyanakkor a brit védelmi minisztérium szerint a súlyos mentális gondokkal küzdő orosz katonák száma még a hivatalosan elismert százezernél is több lehet, mivel nem tudják időben váltani az első vonalakban harcolókat. Márpedig ha az orosz vezetés nem törődik a katonái mentális egészségével, az előbb-utóbb az alakulatok harcértékének romlásához fog vezetni.

Az orosz sorozóbizottságok orvosai a háború kitörése óta sokkal szigorúbban bírálják el a különféle egészségügyi okokra hivatkozó felmentési kérelmeket. A britek szerint így sok olyan behívottat is a frontra küldenek, aki vagy fizikai, vagy mentális állapota miatt valójában alkalmatlan lenne a katonai szolgálatra.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×