eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The terrible nuclear explosion with cloud height.
Nyitókép: KREMLL/Getty Images

"Gyakorlat" - Kaiser Ferenc: atombomba robbantására készülhet Oroszország

Oroszország kedden várhatóan atomriadóval egybekötött gyakorlat során próbálja szimulálni, hogy milyen hatásai lennének annak, ha a NATO atomcsapást mérne az országra. Oroszország története során először tartanak ilyen gyakorlatot az ország területén. Valószínűleg egy valódi atombombát is felrobbantanak az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint.

Egy nukleáris háborúra való felkészülést szolgál a keddre tervezett, országos szintű gyakorlat Oroszországban. A korábban nem tapasztalt gyakorlat legvalószínűbb okairól Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense nyilatkozott az InfoRádiónak.

"A háború azt is bebizonyította, hogy finoman szólva sem olyan erős az orosz haderő, mint azt sokan gondolták, nem is beszélve arról, hogy nagyon sokan ezt elvárták volna. Magam is azt gondoltam, hogy ennél jóval komolyabb képességekkel rendelkezik Oroszország. Viszont nukleáris eszközökből mértéktartó becslések szerint is 5900 atomtöltettel rendelkezik az Orosz Föderáció, és ebből

1700 körüli mennyiséget azonnal be tudnak vetni. Ez gyakorlatilag a NATO nagyvárosainak elpusztításához bőven elegendő képesség."

A gyakorlat egyfajta erőfitogtatás az oroszok részéről, miközben egy olyan helyzetet feltételez, amelyben a NATO atomcsapást mér Oroszországra, az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70 százaléka pedig megsemmisül.

Az atomfegyverek és rakétarendszerek tesztelésével azonban valószínűleg nem csak a Nyugatnak szól az üzenet.

"Ha csak a korszerű eszközöket veszem figyelembe, Oroszország akkor is rendelkezik egy hiteles nukleáris elrettentési képességgel, amire Moszkvának most nagyobb szüksége van, mint valaha, hiszen főleg a szárazföldi hadereje irgalmatlan vérveszteségeket szenvedett. Ami pedig ennél fontosabb, hogy a korszerű technikai eszközök jelentős része elhamvadt vagy súlyosan megrongálódott az ukrán harcmezőkön, emiatt Moszkvában úgy gondolhatják, hogy Oroszország egy hagyományos eszközökkel vívott háborúban borzasztó hátrányos helyzetbe került nem csak a NATO-val szemben; Oroszországtól délkeletre ott van egy nagyon komoly ambíciókat dédelgető és gazdaságilag most már szuperhatalomnak számító Kína, és az egykori Kínai Birodalom területei orosz távol-kelet néven szerepelnek a térképeken, tehát ez a hadgyakorlat deklaráltan a NATO-nak szól, van némi üzenete Kína felé is" - ecsetelte Kaiser Ferenc.

A szakértő értesülései szerint kedden várhatóan egy atombombát is felrobbantanak majd Novaja Zemlján, amire a hidegháború óta nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×